Kostreš: Demokrate započele lokalni rat u Somboru

Kad je o pokrajini reč, ja ne vidim nikakav razlog da se razvrgava koalicija DS i LSV

06. sep 2013

Liga socijaldemorata Vojvodine naklonjena je uvek koaliciji u kojoj je stožer Demokratska stranka. Međutim u Somboru imamo malo specifičnu situaciju u kojoj je DS na prošloj sednici izbacila LSV iz većine. Iz tog razloga ja pretpostavljam da će naš lokalni odbor prestati da ima bilo kakvu obavezu prema DS u Somboru.

Ali na njima je da odluče u kom pravcu će se oni dalje kretati, kaže u izjavi za „Dnevnik“ zamenik predsednika LSV i šef poslaničkog kluba u Skupštini Srbije Bojan Kostreš, ne otkrivajući detalje budućeg koalicionog sporazuma u Somboru. Kostreš tvrdi da je što se LSV tiče „ DS i dalje najstariji i najpouzdanij partner“.

* Pored toga što tvrdite, najavljuje se formiranje novih koalicija i dalje, spominje se i Kikinda u tom paketu. Da li je i ta opcija u igri?

– Ne bih ja išao tako daleko. Sombor je izolovan slučaj iz prostog razloga što je Demokratska stranka otkazala partnerstvo nama. Pošto DS ne vidi Ligu u vlasti, ne mora ni LSV da vidi DS u nekoj zajedničkoj vlasti u Somboru, pošto je njihov lokalni nesporazum. Da li će doći do nekih daljih koalicija između LSV i nekih drugih stranaka o tome bi morao da odluči Glavni odbor Lige, koji će možda zasedati tek krajem septembra. Tako da ja do tada ne vidim mogućnost da se bilo šta drugo desi. Ovo što se tiče Sombora je izolovan slučaj, da kažem, mali lokalni rat koji su demokrate započele, pa sad neka nose taj teret.

* Ali tema spekulacija su i koalicije na višem nivou. Da li ste spremni da budete poluga rušenja vlasti na pokrajinskom nivou, time što biste napustili vojvođansku vlast ?

– Nema razloga za tako nešto, nije isto lokal i drugi nivoi vlasti. Pokrajina i republika su nešto sasvim drugo. Sa druge strane imate na lokalu u nekoliko opština direktnu koaliciju Demokratske stranke i SNS. Recimo Pančevo, pa niko ne govori o koaliciji DS i SNS. Čak i ako bi se desila u nekim lokalnim samoupravama, a ja izvan Sombora to ne vidim, to bi bila odluka lokalnih odbora i to bi bila manifestacija lokalnih odnosa. Ovo u Somboru se ne bi desilo da lokalni DS nije izbacio nas na prošloj sednici. Što se tiče republike vrlo jasno smo rekli da smo opozicija vladajućoj koaliciji i nema razloga da ih podržavamo sem u onim delovima gde oni sprovode program Lige, recimo evropske integracije, odnos prema Kosovu, smirivanje odnosa u regionu… A kad je o pokrajini reč, ja ne vidim nikakav razlog da se razvrgava koalicija DS i LSV.

* Šta planirate u Vrbasu, kada će biti doneta odluka sa kime ćete izaći na izbore?

– I tu donosi odluku lokalni odbor. Koliko ja znam lokalni LDP i LSV ići će na izbore zajedno kao što su to uradili prošli put. To mi je najlogičnije. Oni još uvek nisu potpisali koaliciju. To nije moj deo posla, ali mislim da će se to desiti.

(Dnevnik) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga