- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Kostreš: Deli da odgovori na pitanje

Zasad nema razloga za raskidanje koalicije u Vojvodini, jer se u pokrajinskom parlamentu usvajaju odluke za koje se Liga socijaldemokrata Vojvodine zalaže, rekao je za Danas zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš.

Komentarišući novu razmenu oštrih reči između članova SVM i LSV, odnosno poslanika Evropskog parlamenta Andora Delija i lidera LSV Nenada Čanka, kojeg je Deli  optužio da pokušava da „potkopa“ dobru saradnju Mađarske i Srbije, Kostreš kaže da je začuđen konstatacijom Delija i da ovo nije prvi put da visoki funkcioner SVM ne odgovara na pitanje LSV.

„Već mesecima ne možemo da dobijemo odgovor na pitanje čije interese će gospodin Deli štiti u EP ukoliko dođe do sukoba interesa Srbije i Mađarske. Svaki put kada to pitamo, dobijamo kvalifikacije da smo neozbiljni, zlonamerni i da rušimo proces pomirenja između Srba i Mađara“, navodi Kostreš.

Prema njegovim rečima, svako ko želi da pamti i ko ume da čita može da pronađe milion dokaza o tome šta je LSV od 1990. do danas činila u cilju zaštite Vojvodine kao multinacionalne, multikonfesionalne i višejezične sredine.

„To što se gospodin Deli nudi da bude most meni deluje da on želi da posreduje između mađarskih nacionalista čiji je poslanik (Fides) i srbijanskih nacionalista koji žele da ukinu vojvođansku autonomiju tako da se na severu Banata i Bačke formira mađarska autonomija po ugledu na autonomiju Srba na severu Kosova i da se na taj način pronađe izgovor za gašenje vojvođanske autonomije“, objasnio je Kostreš ističući da LSV nije spremna da to dozvoli niti će o tome ćutati.

Kostreš je zamolio Delija da mu direktno odgovori na postavljeno pitanje kao i da kaže da li je njegovo ponašanje vraćanje usluge SVM SNS-u za to što im je SNS omogućila vlast u svim lokalnim samoupravama u Vojvodini, kao i učešće u republičkoj vlasti.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!