Kostreš: Deklaracija o opstanku Srba je dolivanje ulja na vatru

“Tragična činjenica je da srpski nacionalizam nije izvukao nikakve pouke iz katastrofalnih dešavanja devedesetih godina"

04. jan 2018

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš ocenio je danas da će usvajanje Deklaracije o opstanku Srba samo još više zakomplikovati stanje u regionu.

“Odnosi među zemljama bivše Jugoslavije ionako su na staklenim nogama i nije potrebno novo dolivanje ulja na vatru”, naveo je Kostreš u saopštenju za javnost.

Ocenio je da je sasvim jasno da je Deklaracija namenjena za unutrašnju upotrebu, kako vlasti u Beogradu, tako i vlasti u entitetu Republika Srpska, i služi za “nacionalnu mobilizaciju”.

“Tragična činjenica je da srpski nacionalizam nije izvukao nikakve pouke iz katastrofalnih dešavanja devedesetih godina, a sličnost ove Deklaracije sa Memorandumom Srpske akademije nauka i umetnosti je velika”, ocenio je Kostreš.

Prema njegovim rečima, takvi “nacionalistički poduhvati mogu izazvati domino efekat u regionu i za očekivati je da vrlo brzo budemo svedoci i nekakvih hrvatskih, bošnjačkih ili albanskih deklaracija”.

“LSV želi da se region bori u privlačenju investicija, u otvaranju radnih mesta i poboljšanju standarda života građana, jer će u suprotnom sve zemlje regiona ostati prazne. Patriotizam je borba za ostanak naših građana u svojim selima i gradovima. Deklaracije o ‘opstanku’ će građane Balkana sve više voditi u pravcu Beča, Berlina, Dablina ili Sidneja”, poručio je Kostreš.

(Autonomija) 

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga