- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Kostreš: Deklaracija je štetna, ali nije separatistička

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš izjavio je da Deklaracija o zaštiti ustavnih prava Vojvodine, koju je najavio pokrajinski premijer Bojan Pajtić, nije separatistička, ali je ocenio da je sam taj potez bio štetan.

„Sam taj potez je višestruko narušio odnose unutar i van koalicije, dali smo našim političkim neistomišljenicima da na nekim stvarima, uzgred netačnim, prave političku kampanju i zaustavljen je proces pisanja zakona o finansiranju Vojvodine. Znači, na više strana je taj proces bio štetan“, rekao je Kostreš za Radio-televiziju Vojvodine.

Povodom burnih reagovanja na deklaraciju, koju je krajem prošle nedelje najavio predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić, Kostreš je rekao da ga brine nametanje teze o separatizmu u Vojvodini i dodao da, ako postoji separatizam onda „ovog momenta Vlada Srbije mora da pošalje policiju i da pohapsi sve separatiste“.

„Priča o separatizmu je samo izgovor da se napravi jedan politički performans koji ima za cilj da izazove vanredne izbore u Vojvodini“, kazao je Kostreš i naveo da su i zahtevi za te izbore i miting protiv deklaracije, koji je najavljen za petak ispred zgrade pokrajinske vlade u Novom Sadu, legitimna politička sredstva.

Kostreš je rekao da ni LSV ni Savez vojvođanskih Mađara, kao koalicioni partneri DS-a u pokrajini, nisu konsultovani u vezi s tom deklaracijom i ocenio da je to bilo nekorektno.

(RTV) 

Podelite ovu stranicu!