Kostreš: Degutantna opčinjenost Rusijom

Iluzorno očekivati bilo kakvu reakciju Srbije u slučaju Kostrešovog proterivanja iz Rusije

15. feb 2016

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš izjavio je danas da je iluzorno očekivati bilo kakvu reakciju Srbije u slučaju njegovog proterivanja iz Rusije.

Kostrešu je u martu 2014. godine, kao članu skupštinske delagacije, oduzet pasoš prilikom ulaska u Rusku federaciju, nakon čega mu je rečeno da napusti zemlju. On je nedavno ocenio da je zabrana ulaska potpredsednika Vlade Rusije Dmitrija Rogozina u Crnu Goru primer kako se država koja drži do sebe i svog ustavnog poretka odnosi prema onima koji ne umeju da se ponašaju u skladu sa dobrim običajima međunarodne komunikacije.

Funkcioner LSV je za RTV kazao da još uvek nije saznao razloge zbog kojih mu je pre dve godine zabranjen ulazak u Rusiju i da smatra da ih nikada i neće saznati.

„Srbija, da je htela u tom momentu da se ponaša kao samostalna i suverena država, trebalo je da uzvrati određenim reciprocitetom. Dakle, da utvrdi da li sam ja zaista napravio neki prekršaj i prekršio zakon, pa da se onda izvini Ruskoj federaciji, jer bi to bila logična posledica. Ili, ako se utvrdi ono što ja sve vreme tvrdim, a to je da nije bilo nikakvog kršenja zakona, da uvede reciprocitet i na taj način pokaže da štiti svoj interes i dignitet“, izjavio je Kostreš.

On je dodao i da danas živimo u zemlji u kojoj predsednik Srbije pridržava kaput predsedniku Ruske federacije, te da je svaki dalji komentar izlišan.

„Taj tip opčinjenosti i opsednutosti Ruskom federacijom i njenim vlastodršcima su po mom ukusu poprilično degutantni. Vi pomerite datum oslobađanja Grada Beograda samo zato da bi vam predsednik Rusije usput navratio u Beograd. To su sve stvari koje mi govore da je potpuno iluzorno očekivati bilo kakvu reakciju države“, istakao je Kostreš.

Generalni sekretar LSV je kazao i da, osoba koju proteraju iz Rusije, nema aspolutno nikakvo pravo da sazna zašto je do toga došlo, šta je zgrešila, koje zakone je prekršila, kao ni koji organ je doneo takvu odluku.

„Čisto sumnjam da ću to ikada saznati i odustao sam od dalje istrage. Svaki pokušaj da saznam je ostao bez ikakvog odgovora. Mogu samo da nagađam zbog čega je do toga došlo, ali odgovor sa obrazloženjem nikada nisam dobio“, naveo je Kostreš.

Prema njegovim rečima, ruski policijski službenik mu je tada dao papir, ali samo na potpis i uvid. On je objasnio i da je u tom dokumentu, čiju kopiju nije dobio, pisalo da mu je ulazak u Rusiju zabranjen do 22. februara 2017. godine.

„Ali policajac koji je razgovarao sa mnom ljubazno mi je rekao da bi bilo korisno da se ja više ne pojavljujem na teritoriji Ruske federacije“, dodao je funkcioner LSV.

Bojan Kostreš je podsetio da njegov slučaj nije jedini i ocenio da Srbija neće reagovati ni ubuduće.

Novinaru Mreže za istraživanje kriminala i korupcije KRIK Stevanu Dojčinoviću ruske vlasti nisu dozvolile ulazak u tu zemlju kada je 13. maja prošle godine doputovao na aerodrom u Moskvi. On je trebalo da održi predavanje na Fakultetu za žurnalistiku u Voronježu.

Dojčinović je tada izjavio da ne zna u čemu bi mogao da bude problem. Novinarska udruženja su protestovala zbog te zabrane i navela da očekuju od Ministarstva inostranih poslova Srbije i Amabasade Rusije objašnjenje zbog čega je Dojčinoviću onemogućen boravak u Rusiji.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga