Kostreš: Da li ćemo imati dovoljno gasa u toku zime?

"Jedna od očekivanih posledica nestašice gasa drastično povećanje potrošnje električne energije, što može da dovede u opasnost elektroenergetski sistem i do ponovnih restrikcija u snabdevanju električnom energijom"

28. okt 2019

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš postavio je republičkoj vladi danas pitanje da li se i kako Srbija priprema za slučaj da Rusija obustavi isporuku gasa preko Ukrajine i da li ćemo imati dovoljno gasa u toku zime.

“Turski tok nije i ne može biti završen do početka godine, a skladište Banatski dvor ne može ni izbliza podmiriti sve potrebe. Čak i pod pretpostavkom da domaći proizvođač uloži dodatne napore i poveća proizvodnju u zimskom periodu, ukupni kapacitet ne može postići ni približno potreban nivo za zadovoljenje zahteva tržišta. U tom slučaju, jedno od mogućih rešenja je nabavka gasa po takozvanim spot cenama od drugih snabdevača, ali su one vrtoglavo visoke u zimskom periodu”, naveo je Kostreš u saopštenju za javnost.

Dodao je da se podzemna skladišta gasa u Ukrajini, koja čine četvrtinu evropskih kapaciteta podzemnih skladišta gasa, kao i u Mađarskoj – užurbano pune, za očekivati je da su kapaciteti već odavno zakupljeni.

“Postavljamo pitanje da li je Javno preduzeće Srbijagas pravovremeno reagovalo i zakupilo kapacitete za potrebe skladištenja gasa za snabdevanje potrošača u predstojećem periodu u Srbiji”, naveo je Kostreš.

Upozorio je da je jedna od očekivanih posledica nestašice gasa drastično povećanje potrošnje električne energije, što može da dovede u opasnost elektroenergetski sistem i do ponovnih restrikcija u snabdevanju električnom energijom.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga