- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Kostreš: Da je bilo lustracije, znali bismo ko je ubio novinare

Zamenik predsednika LSV i pef poslaničke grupe ove stranke u Skupštini Sribiji Bojan Kostreš u otvorenom pismu koje je danas uputio novinarskim udruženjima rekao je da veruje da bismo danas znali „ko su ubice novinara da je bilo lustracije u Srbiji“.

– Izostanak lustracije je u proteklih deset godina onemogućio da se Srbija konačno suoči sa svojim problemima i počne da ih rešava. Na taj način je sprečeno da budu imenovani svi oni koji su odgovorni za sav mrak devedesetih godina prošlog veka – naveo je Kostreš u pismu Nezavisnom udruženju novinara Srbije, Udruženju novinara Srbije i Nezavisnom društvu novinara Vojvodine.

On je istakao da veruje da bi lustracija doprinela i tome da bi „novinarima za koje se dokaže da su huškali na rat, plasirali dezinformacije i sejali mržnju bilo trajno ili bar za neko vreme onemogućeno da rade“.

– Ovako, bez lustracije, devedesete nam se ponavljaju. Sve su češći ispadi ekstremističkih organizacija, grafiti i govor mržnje, pretnje, paljenje zastave AP Vojvodine I pokušaji zatiranjanjene autonomije, crni spiskovi i vređanja po nacionalnoj osnovi – ističe Kostreš.

On je dodao da doprinos takvom stanju u društvu daju i pojedini mediji, učestvujući u različitim hajkama, ili čak, kao što se to nedavno dogodilo – analizirajući nečiju nacionalnu pripadnost.

– Krajnji je trenutak, da svi odgovorni ljudi obrate pažnju na pogoršanje odnosa u našem društvu i na ugrožavanje ljudskih i manjinskih prava – napisao je Kostreš i podsetio da je Zakon o odgovornosti za kršenje ljudskih prava usvojen juna 2003. godine, a da je njegova trajnost ograničena na deset godina, što znači da ističe za tačno 70 dana.

Kostreš je pozvao novinarska udruženja da svojim doprinosom pomognu da Zakon o odgovornosti za kršenje ljudskih prava bude produžen za još deset godina i da momentalno počne njegova primena.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!