Kostreš: Da je bilo lustracije, Vučić, Dačić, Šešelj ne bi bili na političkoj sceni

"Sve bi bilo drugačije da su zabranjeni SPS, JUL, SRS, SSJ"

06. juna 2017

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš ocenio je danas da još uvek nije kasno da se u Srbiji sprovede proces lustracije i ocenio da je to preduslov da Srbija napravi kritičku distancu prema režimu Slobodana Miloševića.

“Nije čudno da su se devedesete ponovile, što su na političkoj sceni Šešelj, Dačić, Vučić, Nikolić, Vulin. Sve je to normalno i očekivano, jer Srbija nije nikada nije sagledala i rešila svoje probleme, nije odbacila mitove niti napravila jasnu distancu od vremena i poteza režima Slobodana Miloševića”, naveo je Kostreš u saopštenju za javnost.

Zakon o lustraciji je usvojen 2003. godine, ali nikada nije primenjen. Pre četiri godine, tom zakonu je prestao rok važenja, a inicijativa LSV da se donese novi nije dobila podršku.

“Kao što ni oktobra 2000. godine nije bilo sluha da se da se zabrane Socijalistička partija Srbije, Srpska radikalna stranka, Jugoslovenska udružena levica i Stranka srpskog jedinstva, a njihova rukovodstva lustriraju, razumevanje i podrška su izostali i za apele LSV prvo da se zakon sprovodi, a zatim i da se ne dozvoli da zastari”, rekao je Kostreš.

Prema njegovim rečima, zbog toga nije čudno što je u javnom govoru ponovo prisutan govor mržnje iz devedesetih godina 20. veka, što pojedini zvaničnici intenzivnije brane interese zvaničnog Kremlja nego svoje zemlje, što još uvek nisu obelodanjena imena političkih nalogodavaca paljenja ambasada pre skoro deset godina

“Nisu čudne rehabilitacije dokazanih fašista i saradnika okupatora, što neonacisti dižu glavu, a huligani zaklonjeni iza navijačkih šalova divljaju i diluju. Bez isključivanja iz javnog života onih koji su zemlju uveli u sve užase građanskog rata, bede i inflacije, izostale su trajne promene nakon 5. oktobra 2000. godine i stvoreni su preduslovi da nam se sve ponovi”, ocenio je Kostreš.

Dodao je da nije čudno ni što mladi odlaze iz Srbije, što duže od decenije imamo loš Ustav, ni što se zemlja centralizuje i “guši” sve sem Beograda, a naročito autonomija Vojvodine.

“Lustracija odgovorne ne bi oterala u zatvor, ali bi ih imenovala i onemogućila da se bar neko vreme nalaze na političkim ili drugim funkcijama u vlasti, pravosuđu i medijima”, poručio je Kostreš.

LSV osudio ispisivanje grafita podrške Nediću i Ljotiću u Novom Sadu

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je danas nadležne državne organe da pod hitno pronađu one koji su u Novom Sadu ispisivali grafite u slavu Milana Nedića i Dimitrija Ljotića i poručila da u glavnom gradu Vojvodine nema mesta za fašiste.

“Ispisivanje grafita u slavu Dimitrija Ljotića i Milana Nedića, kao i oštećenje murala posvećenog toleranciji u Novom Sadu, još je jedan dokaz da fašisti podižu glavu. Novi Sad je ponosan na svoju antifašističku tradiciju, u njemu nema mesta ni za fašiste, niti za grafite kojima veličaju svoje ideologe, uzore i mržnju”, naveo je LSV u saopštenju za javnost.

Dodaje se da ne postoji nijedan razlog zbog kojeg bi nadležni državni organi ćutke posmatrali delovanje organizacije „Srbska akcija“, koja je potpisala grafite. “Očekujemo da ubrzo budu poznata kako imena, tako i kazne za počioce”, piše u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga