Kostreš: Cilj ruske propagande je da Srbija bude provincija i marioneta

Reakcija na izjavu da su Srbi zapravo "mali Rusi sa Severnog pola"

28. nov 2017

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš najoštrije je danas osudio izjavu Viktora Guljeviča, direktora Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu, da su „Srbi možda mali Rusi“, još jedan dokaz da je cilj Rusije da Srbija bude “ruska provincija i marioneta”.

Guljevič je još rekao i da bi se moglo naučno dokazati da su Srbi, u stvari, Rusi koji su u selidbi sa Severnog pola krenuli da naseljavaju Evropu.

“To nije nikakva šala čoveka koji je u našoj zemlji proveo tek mesec dana. Slično kao i on, ponašaju se i ambasadori Ruske Federacije u našoj zemlji. Dok je Aleksandar Konuzin pitao ‘ima li ovde Srba’, Aleksandar Čepurin kritikuje opoziciju, izmišlja gazde Srbije i upozorava da bi evropski put za nju bio poguban. Bukvalno se svaki od njih takmiči sa svojim prehodnikom u bahatom odnosu prema našoj zemlji”, ocenio je Kostreš u saopštenju za javnost.

On je ponovio da se LSV najoštrije protivi inicijativi da Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu dobije diplomatski status i ocenio da će taj centar biti “ruska baza”.

“Zato na njegovom čelu sigurno nije neko ko se šali, nego nastavlja sa propagandom čiji je krajnji cilj da Srbija bude ruska provincija i marioneta”, rekao je Kostreš.

Prema njegovim rečima, teze slične Guljevičevoj već su se mogle čuti od lidera radikala Vojislava Šešelja, videti na plakatima klerofašističkog pokreta Obraz “Vladimir Putin je Srbin”, dok je ekstremistička desničarska organizacija SNP Naši svoj spisak „srbormzaca“ nosila u rusku ambasadu u Beogradu, a zatim napravila i spisak „srboljubaca“, na kojem prvo mesto zauzima ruski predsednik Putin.

“Poštovanje ruskog naroda, njegove kulture i umetnosti je jedno, a slugeranjski odnos prema vladajućem režimu u Ruskoj Federaciji je potpuno drugo. Tek kada se prema takvim eksponentima ruskih interesa budemo ophodili kako zaslužuju, za očekivati je da i zvaničnici Ruske Federacije promene svoj odnos prema našoj zemlji”, poručio je Bojan Kostreš.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga