Kostreš: Bez suočavanja sa prošlošću nema budućnosti

Da nam se devedesete ne bi ponovile

02. jul 2015

Liga socijaldemokrata Vojvodine misli da deo promena političkog sistema svakako mora da uključi i donošenje Zakona o lustraciji, jer smatra da Srbija mora da se suoči sa prošlošću, izjavio je za Danas zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš.

Kostreš je ukazao i da bez tog suočavanja Srbija ne može da ide u budućnost.

„Osnovna ideja LSV bila je da se Akcionoj grupi za promenu političkog sistema predloži i reaktiviranje Zakona o lustraciji i to smo i učinili. LSV nije pisao novi zakon i nema neke nove zahteve o lustraciji, ali smo izvršili pravno tehničku redakciju postojećeg zakona i prilagodili ga novom pravnom okruženju“, rekao je Kostreš.

Zamenik predsednika LSV je napomenuo da je lustracija važan činilac u borbi protiv korupcije, borbi za nezavisno sudstvo i borbi protiv svakog nasilja, da je važna i zbog toga da nam se devedesete ne bi ponovile.

„Ako ne budu kažnjeni svi oni ljudi koji su kršili ljudska prava u prošlosti može da se stvori utisak da je takvo ponašanje društveno prihvatljivo“, rekao je Kostreš.

Zamenik predsednika LSV je ocenio i da mora da se stavi tačka na tip političkih nesuglasica oko toga ko je kršio ljudska prava devedesetih dok je bio na vlasti, ali i da LSV nema ništa protiv da lustracija obuhvati i period pre devedesetih, odnosno SFRJ, gde su takođe kršena ljudska prava. On je dodao da ta stranka ne želi da taj zakon bude municija za dnevnopolitička prepucavanja, ali želi da se stavi tačka na period u kome su kršena ljudska prava.

LSV, prema njegovim rečima, predlaže i formiranje nezavisne komisije koju će osnovati parlament, a koja će imati nadležnosti kao poverenik ili zaštitnik građana. Novi zakon o lustraciji ne bi imao ograničeni vremenski rok trajanja. Istovetni Zakon o lustraciji istekao je 11. juna 2013. godine.

Na pitanje da li očekuje podršku ostalih stranaka, Kostreš je istakao da se boji da LSV neće obezbediti većinu za usvajanje tog zakona, ali i da je za sada tu podrška Srpskog pokreta obnove i DHSS, koji takođe u sklopu promene političkog sistema smatraju da je lustracija važan segment.

On je podsetio da je Liga u dva navrata, 2010. i 2013. godine, podnosila inicijativu da se tadašnji Zakon o lustraciji produži.

„Upozoravali smo da će se, ukoliko zakon zastari, izvući svi oni koji su tukli, ubijali, proganjali, hapsili, prisilno mobilisali, sejali mržnju i proterivali. Govorili smo da je lustracija važna kako bi se Srbija konačno suočila sa prošlošću da bi mogla da gradi budućnost. Nažalost, nije bilo sluha da se zakon produži i sprovede u delo“, naveo je Kostreš.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga