- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Čanak: Razgovarati sa Vojvodinom da se ne bi pregovaralo

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je danas das a Vojvodinom mora da se razgovara da se ne bi pregovaralo.

“Tražimo da se sa Vojvodinom razgovara da se ne bi pregovaralo. I sve ovo više ne molimo nego zahtevamo”, poručio je Čanak na devetom redovnom izbornom Kongresu stranke, koji se održava pod motom “Prvo, Vojvodina. Novi početak”.

Delegati su jednoglasno usvojili Čankov izveštaj o radu.

“Pošto su Vojvodini oduzeta prava, onda moramo da se borimo. Moramo da živimo za Vojvodinu, za svoja ubeđenja, za državu Srbiju. Nama ne treba druga država, već drugačija Srbija”, kazao je Čanak.

On je poručio da se mora zaštititi “vojvođanska civilizacija” i njene tekovine: višejezičnost, nacionalna i verska tolerancija, vladavina prava i najoštrije kažnjavanje širenja mržnje i netrpeljivosti.

“Tražimo da Vojvodina bude obeštećena za sve za šta je oštećena, tražimo zakonodavnu, sudsku, izvršnu vlast”, rekao je Čanak.

On je ocenio da svi problem danas u Vojvodini proističu iz činjenice da se Srbija nikada nije suočila sa ratnom i zločinačkom politikom iz devedesetih prošlog veka.

“Pravi i konačni cilj ovde je ukidanje parlamentarizma u Srbiji, poništavanje ljudskih prava i sloboda, hapšenja, ubistva i diktatura. Ali, ako neko misli da se nećemo braniti, ljuto se vara”, poručio je Čanak.

Prema njegovim rečima, sve fašističke diktature imaju kult smrti, kult oslobađanja i razne druge kultove koji služe tome da se niko ne bi setio da pita za svoja osnovna prava.

On je rekao da je u toku falsifikovanje istorije, pa tako i priče o “oslobođenju” Novog Sada 9. novembra 1918. godine.

“Do dana današnjeg imamo tu priču o tome kako su nas oslobodili, što koriste kao izgovor za pljačku Vojvodine. Vojvodina nije nikom ništa dužna!”, poručio je Čanak.

Dodao je da je Vojvodina jedina istorijski definisana pokrajina koja je ušla u sastav zajedničke države sa svojom teritorijom, organima vlasti, industrijom, i bez svega toga je ostala.

“Borba protiv izmišljenog vojvođanskog separatizma je zapravo dimna bomba za prikrivanje stvarnih problema u zemlji”, ocenio je Čanak.

On je izrazio čuđenje što niko iz Beograda nije uhapšen u navodnoj borbi protiv kriminala i korupcije, već je najviše hapšenja bilo u Vojvodini,.

“Da li je moguće da je Vojvodina takva jedna trulež da se svi kriminalci nalaze u Vojvodini i da se svi haški begunci skrivaju u Vojvodini? Niko ne sme da takne klupko zmija u Beogradu, jer ako takne nečiji rep, nikada ne zna koja će ga glava ugristi”, ocenio je Čanak.

Kostreš: Beskompromisno zalaganje za Vojvodinu

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš najavio je danas da će se, posle Kongresa LSV, ta stranka zalagati beskompromisno i prioritetno za interese Vojvodine, dok će politika u Srbiji biti na drugom mestu liste pririoteta.

„Ako vodite računa o sebi i svojim interesima, to nije separatizam. Sve što se zaradi u Vojvodini, ovde mora i da ostane. Koliko košta država Srbija, mi ćemo to platiti, a sve ostalo mora da ostane u Vojvodini“, rekao je Kostreš novinarima u Novom Sadu pre početka Kongresa LSV.

Prema njegovim rečima, LSV je u mandatu prethodne Vlade Srbije pokazala dobru volju i pružila ruku centralnim vlastima, ali joj ta ruka nije uzvraćena.

Portparolka LSV Aleksandra Jerkov ocenila je da aktuelna Vlada Srbije radi otvoreno protiv Vojvodine i nema razumevanja za autonomiju pokrajine.

Ona je ocenila da izborni rezultati lidera LSV Nenada čanka pokazuju da je u prethodnom periodu odlično radio i dodala da to ne treba da se brka s greškama koje je pravio u privatnom životu i za koje, kako je navela, treba privatno da snosi odgovornost.

Partija evropskih socijalista uputila je čestitku učesnicima Kongresa i ocenila da je Srbiji potrebna jaka LSV koja će je približiti Evropskoj uniji.

“Značajno je da se izgradi jak opozicioni pokret sposoban da obezbedi solidnu, progresivnu, političku alternativu za građane Srbije”, istakao je u pismu predsednik PES Sergej Stanišev.

Članice PES-a iz Srbije su LSV i Demokratska stranka. čestitke delegatima kongresa poslao je i predsednik Evropskog parlamenta Martin šulc, kao i nekoliko poslanika tog parlamenta i predstavnici Evropske slobodne alijanse.

Čestitke je uputio i predsednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić, predstavnici Socijaldemokratske partije Hrvatske.

Gosti na kongresu su bili predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor, predsednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić, predsednik Socijaldemokratske unije Žarko Korać, potpredsednik Liberalno-demokratske partije Dušan Mijić, potpredsednica Demokratske stranke Vesna Martinović, predstavnici Vojvođanske akademije nauke i umetnosti. .

Gosti iz regiona bili su predstavnici Demokratske partije socijalista Crne Gore, Istarskog demokratskog sabora, Liste za Rijeku, Nove socijaldemokratske partije Makedonije.

Kongresu je prisustvovao i ambasador Crne Gore u Srbiji Igor Jovović, kao i predstavnici ambasada SAD, Francuske, Turske, Kine i Angole.

Čanak ponovo izabran za predsednika LSV

Nenad Čanak danas je ponovo izabran za predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), stranke na čijem je čelu od njenog osnivanja, 1990. godine.

Na Kongresu stranke za Čanka je glasalo 985 delegata, 79 je bilo protiv a 24 listića su bila nevažeća.

Čanak je bio jedini kandidat za mesto predsednika stranke.

Čanak: Vratio sam mandat zbog odnosa skupštine prema meni

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je danas da je svoj mandat poslanika u Skupštini Srbije vratio iz revolta zbog odnosa republičkog parlamenta i njegovog rukovodstva prema situaciji u kojoj se našao.

„Jedan banalni kafanski incident pretvorio se u to da sam ja sinonim za batinaša u ovoj zemlji samo zato što sam uradio stvar koju bi svaki vaspitan čovek uradio, ako ima zrno časti. Ja u toj skupštini neću da sedim. To je uništavanje parlamentarizma kao takvog“, rekao je Čanak novinarima.

Ocenio je da je u Srbiji parlamentarizam u ozbiljnoj krizi. „Zemlja kojom ulicama vladaju narkomanske bande koje se predstavljaju kao navijačke grupe i niko ne sme da ih pomene. Ministar policije treba dobro da se zapita šta on radi i čemu on služi, jer ga građani plaćaju da bi bili bezbedni“, kazao je Čanak.

Dodao je kao poslanik bio u situaciji da bude „bestijalno napadan od strane medijskih krila organizovanog kriminala i parapolicijskih struktura“.

On je upitao da li to znači da ljudi treba da se samoorganizuju. „Da li treba da se samoorganizujemo? Da li znate šta to znači? Samoorganizovanje znači početak vrlo ružnih procesa, a ja to u svojoj zemlji ne želim da gledam“, poručio je Čanak.

Oštro je kritikovao predsednika Skupštine Srbije Nebojšu Stefanovića, za kojeg je rekao daje samo tri sata nakon incidenta u kojem je Čanak navodno u jednoj kafani u Novom Sadu pretukao jednog Beograđanina, odlično znao šta se desilo i odmah ga osudio.

„Čitava skupština na to ne odreaguje. Kao ni na to što je jedan list, koji će zbog toga to objašnjavati na sudu, napravi svoj autorski tekst, uvodnik pod nazivom ‘Svinja je napala’… Svinja je stara nacistička uvreda, koja služi tome da kada se neko ubije, onda to nije ubistvo čoveka, nego svinjokolj“, rekao je Čanak.

On je rekao da su Vojvodini „izbili zube“ u poslednjih 20 godina. „Ali ozubatiće, verujte mi. Više moliti nećemo“, poručio je Čanak.

(Beta/Autonomija)

Podelite ovu stranicu!