Kostić: Preti kriza iz 30-tih

Država bi trebalo hitno da popuni robne rezerve i pripremi se za najgori scenario, poručio vlasnik MK Grupe. Hrana će biti jeftinija, a inflacija procenjena u NBS jednocifrena

28. sep 2011

Vlasnik MK komerca Miodrag Kostić preporučio Vladi da što pre popuni robne rezerve jer situacija u svetu podseća na ekonomsku krizu iz tridesetih godina.

„Samo onaj ko ne čita ne vidi zašto Srbija mora da se pripremi za sva moguća scenarija“, kazao je Kostić novinarima.

Prema proceni Kostića, cene hrane u Srbiji će padati po stopi od 10 odsto, što će bitno uticati na smanjenje inflacije.

„Ako su tačne pretpostavke da su cene hrane, kako tvrdi guverner, toliko bitne u inflaciji, verujem da će inflacija ove godine biti jednocifrena“, ocenio je Kostić.

On je dodao da cena hrane već pada i da je veleprodajna cena šećera sa 100 pala na 86 dinara po kilogramu, i da će još pasti, kao i brašno, kukuruz i meso.

„To mogu da tvdim jer sam u agrarnom sektoru“, dodao je Kostić.

Za privredni oporavak Srbije, kako je naglasio, potrebno su dugoročni krediti jer bez njih srpska preduzeća ne mogu da budu konkurentna na teržištu Evropske unije, upozorio je Kostić.

Inflacija u 2011. će biti jednocifrena i na nivou cilja za ovu godinu, kazao je guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić.

„Inflacija ide ka inflacionom cilju i, prema našim očekivanjima, biće jednocifrena iako neki tvrde da je već dvocifrena“, istakao je guverner na osmoj privrednoj konferenciji Reiffeisen u Beogradu.

Šoškić je naveo da se očekuje da u prvih šest meseci 2012. inflacija bude oko četiri odsto, s mogućim odstupanjima od jedan odsto. U prvom polugođu iduće godine, kako je kazao Šoškić, ne očekuje se rast cena hrane i drugih proizvoda s regulisanim cenama, a očekuje se stabilnost agregatne tražnje. Guverner je kazao da je inflacija u prethodnom periodu ove godine imala promenljiv trend kretanja i da je bila i ispod i iznad očekivanja. Na inflaciju su u pojedinim mesecima najviše uticale cene hrane čije , 37, 8 odsto.

 „Bazna inflacija isključujući cene hrane je u prethodnom periodu bila relativno stabilna“, istakao je Šoškić.

(agencije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga