Kostić: Kapital imam, ali nema pravih meta za preuzimanje

"MK grupa je prošla neoštećena kroz ekonomsku krizu"

21. sep 2013

Vlasnik MK grupe Miodrag Kostić izjavio je da je ta kompanija „prošla neoštećena“ kroz ekonomsku krizu. On kaže da može da prikupi između 600 i 700 miliona evra za investiranje, ali da nema odgovarajućih prilika za ulaganje u regionu.

On je na konfereciji o komunikacijama Weekend Media Festival u Rovinju kazao da je godišnji prihod MK grupe 700 miliona evra, zarada pre oporezivanja kamata i amortizacije 140 miliona evra, a prosečno stanje keša na računu je 120 miliona evra u poslednjih godinu i po.

„Ako gledate prosečnu zaduženost kompanija, možemo da podignemo kredite za 500-600 miliona evra. Ako se tome doda keš na računu mi imamo za investiranje 600 do 700 miliona evra. To je respektabilna suma za celu Evropu, a nađite mi metu u regionu koja će obezbediti povraćaj kapitala od 15 odsto. Nema je“, kazao je Kostić.

Vlasnik MK grupe sastavljene od 36 kompanija, koje se bave poslovima od proizvodnje šećera do prodaje softvera istakao da je za kompanije u regionu moraju da rastu da bi se zaštitile od preuzimanja i izašle ne globalno tržište.

On je kazao da je za izlazak na svetsko tržište potrebno značajno investirati u tehnološki razvoj i da se radi o milijardama evra, ističući da će kompanije u Srbiji i Hrvatskoj biti lokalne, maksimalno regionalne dok se ne porastu kroz udruživanje, spajanje ili preuzimanje.

„I ja bih sa Klaudijom Šifer, ali žena neće sa mnom. Treba da nađete ovde lokalnu devojku koja vam se sviđa, koja dobro i lepo izgleda, sa kojom imate ista razmišljanja. To bi za mene mogla da bude Podravka“, kazao je Kostić na panelu o udruživanju kompanije pod nazivom Regionalni Beneluks.

On je kazao i da Srbija i Hrvatska treba da iskoriste svoje prednosti – Srbija poljoprivrednu proizvodnju, a Hrvatska obalu jedinstvenu u svetu po lepoti i turizam.

Kostić je ponovio i da je zainteresovan za kupovinu hotela na hrvatskom primorju. „Kad budem u mogućnosti da po adekvatnoj ceni kupim hotel, to ću i učiniti“, kazao je on.

Kostić je kazao i da je države u regionu treba da stvore bolje uslove za prvrednike dodajući da je „spreman da trči sa bilo kim“, ali da ne može da bude brži ako mu se „zaveže jedna noga, stavi ruka iza leđa i tuku ga uz put“.

(SEEbiz)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Opus
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga