- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Kosovska policija širom Kosova hapsi za šverc

Kosovska policija potvrdila je da je širom Kosova u toku policijska akcija protiv šverca.

Akcija je započela u ranim jutarnjim satima u više rejona na Kosovu – Prištini, Peći, Južnoj i Severnoj Mitrovici, potvrdila je Kosovska policija u najnovijem saopštenju.

„Sve policijske akcije sprovedene su u koordinaciji sa nadležnim sudovima i tužiocima, po nalogu inspekcija, a pretresi su sprovedeni na različitim lokacijama kao što su stanovi, poslovne prostorije, magacina itd.

U akciji su, pored više jedinica kosovske policije, učestvovale i jedinice kosovske carine, a zaplenjena je roba koja će se koristiti kao dokaz u daljem postupku.

Do sada je zaplenjena roba različitog porekla.

I u Severnom delu Kosovske Mitrovice i Zvečanu u toku je akcija policijskih jedinica iz Prištine u vezi sa sprečavanjem šverca.

Došlo je do sukoba građana koji negoduju, pre svega muškaraca, sa specijalnim jedinicama policije, koje su stigle kao asistencija policiji.

Bačene su kamenice i šok bombe, zapaljeno je najmanje jedno službeno vozilo sa RKS tablicama, dok je na više civilnih vozila pričinjena materijalna šteta.

Novinari KoSSev portala sprečeni su da izveštavaju sa terena i napadnuti su tokom obavljanja svog zadatka. Opširnije u posebnoj vesti.

Elek za RSE: Šestoro povređeno na Severu; Dvoje u južnom delu Mitrovice

Kako je potvrdio za Radio Slobodna Evropa direktor KBC Kosovska Mitrovica, dr Zlatan Elek, tokom današnje policijske akcije na Severu povređeno je šest osoba.

Nije precizirao o kakvim se povredama radi, jer su pacijenti u „dijagnostičkoj fazi“.

„Povrede su prouzrokovane šok bombama, trenutno se nalaze na prijemu u hirurgiji. U toku je pregled, što znači povrede od bombi i suzavca“, rekao je Elek za RSE.

Luljeta Žubi, direktorka bolnice u južnom delu Mitrovice izjavila je za ovaj medij da su dva policajca potražila medicinsku pomoć u toj bolnici nakon današnje akcije.

Pucnjava u Zvečanu: Povređena jedna osoba

Jedna osoba ranjena je jutros iz vatrenog oružja u Zvečanu, potvrdio je za KoSSev doktor i kandidat za gradonačelnika Zvečana, Dragiša Milović.

Kako je Milović kazao, ova osoba je ranjena u predelu ramena, a u toku je priprema hirurške intevencije, tj. vađenja metka.

Precizirao je da je ranjena osoba u stabilnom stanju. Milović kaže da nema potpune informacije jer se javio za naš portala sa barikada u Rudaru.

Dodaje i da je narod zabrinut i ogorčen, te podseća da ovo nije prvi put da Specijalne jednice dolaze na Sever Kosova i, kako kaže, „demonstriraju silu“.

„Vlada jedno ogorčenje, narod, ne mogu da kažem da je zaplašen, ali je stvarno reč o situaciji koja je na ivici da eksplodira“.

Kurti o akciji na Severu, poziva Srbe da ne padaju pod uticaj medija

Kosovski premijer Aljbin Kurti oglasio se putem Fejsbuka o akciji policije protiv kriminala u Prištini, Peći, severnom i južnom delu Mitrovice.

Naveo je da je raciji prethodila intenzivna istraga, te da je po naredbi tužioca policija krenula u akciju protiv šverca. Zaplenjena je velika količina robe.

„Kriminalne grupe neće biti tolerisane, borićemo se protiv krijumčara i mafije širom Kosova“, napisao je.

On je takođe potvrdio da je policijska akcija završena i pozvao građane u severnom delu Mitrovice da ne padaju pod uticaj medija iz Srbije koje brane kriminal, korupciju i krijumčarenje i žele da politizuju.

Pritisak i napad na novinare KoSSev da ne izveštavaju sa terena

Novinari KoSSev portala koji su izveštavali sa terena, tokom jutrošnjih događaja suočili su se sa pritiskom demonstranata.

U više navrata im je rečeno da prestanu da snimaju, dok je petnestak minuta posle devet časova jedan od demonstranata pokušao da uzme telefon novinaru i uredniku našeg portala, Ivanu Mitiću.

Nakon povlačenja specijalnih jedinica, dok su vatrogasci gasili vatru na jednom od zapaljenih automobila,

Mitiću, koji je snimao vatrogasce, oko 10 časova, prišao je jedan od demonstranata i rekao mu da ne snima.

Ubrzo zatim približilo mu se više drugih demonstranata.

Upitan je ponovo „zašto snima“, rečeno mu je da to ne čini, dok mu je više njih reklo da im da telefon ili pobriše sav video i foto materijal jutrošnjih dešavanja i da napusti lice mesta.

Tokom negodovanja demonstranata Mitić je čuo rečenicu „to je ovaj što ide stalno lajv“, veći incident je izbegnut kada je jedan od sugrađana zaštitio našeg novinara.

Slične neprijatnosti na terenu doživeo je i novinar pripravnik našeg portala, a u međuvremenu saznajemo da je i od drugih novinara zatraženo da ne snimaju.

Nakon najnovijeg pritiska na novinare KoSSeva, urednica portala povukla je novinare sa lica mesta.

(KoSSev/RSE)

Podelite ovu stranicu!