Kosovo: Uhapšeni osumnjičeni za borbe u Iraku i Siriji

Policija uhapsila 40 osoba za koje se sumnja da su se borile u Siriji i Iraku u redovima grupe Islamska država i Al-Nusre

11. avg 2014

Kosovska policija je rano jutros slobode lišila 40 osoba pod sumnjom da su sudjelovale u ratovima u Siriji i Iraku na strani skupina Islamska država i Al-Nusra, a na teret im se stavljaju kaznena djela protiv ustavnog poretka i sigurnosti Kosova.

Potvrđeno je kako je policijska akcija provedena nakon višemjesečne istrage i u suradnji s državnim tužiteljem Kosova, pri čemu je pretreseno šezdesetak lokacija.

Operacija je poduzeta na osnovu procjene, kako je priopćeno iz policije, da je ugrožena nacionalna sigurnost Kosova, te zbog zaštite ustavnog poretka, očuvanja reda i zakona, kao i u duhu očuvanja poštovanja prava svake osobe, koje jamči Ustav Kosova.

Među uhićenima nalazi se osam osoba iz Prištine, sedam iz Gnjilana, 11 iz Uroševca, pet iz Prizrena i Mitrovice, te četiri iz Peći.

Prilikom pretresa lokacija oduzeti su materijani dokazi u vezi s osumnjičenim osobama, uključujući i eksplozivna sredstva, oružje i streljivo različitog kalibra.

Policija Kosova je u priopćenju upozorila kosovske građane na opasnost koja prijeti svima ukoliko se priključe „sumnjivim organizacijama“ koje djeluju na teritoriju Sirije i Iraka, gdje je do sada najmanje 16 osoba s Kosova ubijeno.

Najveći dio tih organizacija je međunarodna zajednica proglasila terorističkim, pa se takvim smatraju i na Kosovu, te je stoga policija pozvala građane da „ne nasjedaju na lažna obećanja“ i da svaki takav slučaj prijave policiji.

Policijska akcija se nastavlja.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga