Kosovo slavi šestu godišnjicu nezavisnosti

Njenu nezavisnost priznalo je 106 država

17. feb 2014

Kosovo u ponedeljak obeležava šestu godišnjicu proglašenja nezavisnosti. Njenu nezavisnost priznalo je 106 država. U medjuvremenu, Kosovo je postalo član Svetske banke i Medjunarodnog monetarnog fonda.

Predsednica Republike Kosova, Atifete Jahjaga, je na centralnoj manifestaciji na trgu Majke Tereze u Prištini rekla da ovaj dan, koji ujedinjuje sve građane Kosova, označava nepovratnu istoriju države Kosova.

„Na ovu šestu godišnjicu želimo dokazati da svi mi realizujemo ideale generacija, da radimo na očuvanju vrednosti koje su one odredile za jedno ravnopravno društvo, za gradjane koji zajedno žive za bolju budućnost“, kazala je Jahjaga.

Okupljenima na manifestaciji se obratila i američka ambasadorka, Tracey Ann Jacobson, na albanskom jeziku.

„Čast mi je da vam u ime Vlade i američkog naroda čestitam šestu godišnjicu nezavisnosti“, kazala je Jacobson.

Ona je navela da postignuti sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije predstavlja najveći korak napravljen prošle godine.

„Ovim dijalogom, rukovodstvo Kosova je krenulo putem koji će poboljšati život gradjana i koji će voditi ka cilju, a to su evropske integracije“, kazala je Jacobson.

Pre parade, održana je i svečana sednica Skupštine Kosova, kojoj, medjutim, nisu prisustvovali predstavnici srpske zajednice.

Predsednik ove institucije, Jakup Krasniqi, kazao da će 17. februar 2008. zauvek ostati u upisan u istoriji Kosova kao „kruna vekovnih napora našeg naroda za slobodu, nezavisnost, demokratiju i ljudsko dostojanstvo“. On je kazao da je pred Kosovom budućnost puna izazova, ali da je ona bezbedna.

„Imamo potrebu da učimo od dobrih, ali i loših primera ostalih. Imamo potrebu da naučimo prošlost, kako se istorija ne bi ponovila, ni kao farsa, ni kao tragedija. Trebamo da održimo želju osnivača nezavisnosti Kosova za slobodom i prosperitetom naroda kojeg predstavljamo“, kazao je Krasniqi.

Kosovski premijer, Hashim Thaci, kazao je da 15 godina slobode i šest nezavisnosti, nije puno za istoriju jednog naroda, ali, dosta toga je postignuto.

„U rekordnom roku smo od nule izgradili državne institucije, bezbednosne i pravosudne organe, i dipomatske službe. Osetljivim procesom dijaloga uz posredovanje EU i uz podršku SAD postigli smo prvi istorijski sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije. Ovim sporazumom uspeli smo da osiguramo poštovanje državnog suvereniteta, ustavnog poretka i zakona na celoj teritoriji Republike Kosova. Kao rezultat, rasformirali smo paralelne strukture, otpočeli smo proces integracije u legalne institucije i održali prve, lokalne, demokratske izbore na celoj teritoriji. Time smo priveli kraju anarhiju, uspostavljajući red i zakon“, kazao je Thaci.

Tokom centralne manifestacije u centru Prištine, gde se okupio veliki broj gradjana, održana je parada Bezbednosnih snaga Kosova, koje će, po rečima premijera, u bliskoj budućnosti dobiti nov naziv – Oružane snage Kosova.

(Amra Zejneli, Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga