Kosovo: Obavljen prvi poziv s novim pozivnim brojem

Međunarodni pozivni broj +383 dodijeljen je Kosovu prema sporazumu sa Srbijom, postignutim uz posredovanje EU

03. feb 2017

Na Kosovu je danas ostvaren prvi telefonski poziv putem novog međunarodnog pozivnog broja +383, koji mu je 15. prosinca prošle godine dodijeljen prema Briselskom sporazumu.

Prvi poziv mobilnim telefonom obavio je direktor Telekoma Kosova, Agron Mustafa.

„Ovo je veliki dan za Kosovo, jer mu je međunarodni pozivni broj nedostajao od završetka sukoba 1999. godine. Primjenom novog pozivnog broja doći će do postupne eliminacije ostalih kodova. Kod +381 [telefonski pozivni broj Srbije] će do kraja 2017. u potpunosti biti izbačen“, rekao je Mustafa.

Međunarodni pozivni broj +383 dodijeljen je Kosovu prema sporazumu sa Srbijom, postignutim u Bruxellesu uz posredovanje Europske unije.

Istovremeno je srbijanskoj kompaniji MTS dodijeljena dozvola za mobilnu telefoniju i dozvola za usluge fiksne telefonije na Kosovu koje je izdala Regulatorna agencija za telekomunikacije Kosova, javlja RTK2.

EU pozdravlja uvođenje koda

Europski povjerenik za susjedstvo i politiku proširenja Johannes Hahn pozdravio je prvi telefonski poziv preko novog pozivnog broja za Kosovo.

„To pokazuje da dijalog Beograda i Prištine postupno daje rezultate“, napisao je Hahn na svom Twitter nalogu.

Dodjela pozivnog broja Kosovu potvrđena je u biltenu Međunarodne telekomunikacijske unije.

Do sada su se na Kosovu koristila tri pozivna telefonska broja – za fiksnu telefoniju pozivni broj Srbije +381, za mobilnu telefoniju IPKO slovenski kod +386 i za mobilnu telefoniju VALA kod iz Monaka +377.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga