Kosovo i Albanija žele biti jedno tržište

Vlada u Prištini intenzivno radi na poboljšanju ekonomske saradnje sa susjednom Albanijom

23. feb 2014

Dok Kosovo obilježava šestu godišnjicu proglašenja nezavisnosti od Srbije, Vlada u Prištini intenzivno radi na poboljšanju ekonomske saradnje sa susjednom Albanijom. Jedna od ilustracija te saradnje mogao bi biti poklon Kosovu ­za proglašenje nezavisnosti – korištenje jadranske luke Shengjin.

Prije šest godina Albanija je Kosovu poklonila korištenje te luke, objašnjavajući to činjenicom da im je najbliža. Kako piše na posteru upravnika luke – gotovo 125 kilometara blizu.

„Godine 2013. Kosovo je imalo minimalnu količinu robe za isporuku. Gotovo 4.500 hiljada tona ili brod i po. A mi ih imamo blizu 130“, kaže Gjovalin Tusha, menadžer luke Shengjin.

Patriotizam prije ekonomije

Dogovor o luci između vlada u Tirani i Prištini za sada se više bazira na patriotskim nego na ekonomskim pokazateljima. Predstavnici obje vlade, dvije najsiromašnijih ekonomija Evrope, zato su se u januaru sreli u Prištini s jednom idejom: moramo funkcionirati kao zajedničko tržište.

„Za sada imamo samo listu želja. Prvi sastanak dviju vlada imali smo u Prizrenu, ali šta se dešava od tada, osim uzajamnih posjeta? Ne vidim nikakve zajedničke projekte“, ističe Behgjet Pacolli, vicepremijer Kosova.

Kosovo i Albaniju, međutim, povezuju skupi autoputevi. Jedan je nazvan Put nacija. Otprilike 125 kilometara od luke nekoliko kamiona s cementom na prelazu Morina i jedna prikolica željeza s druge strane. Ovdje nema redova.

Nerazmjer izvoza i uvoza

Albanski uvoz sa Kosova iznosi svega jedan posto od ukupnog izvoza, nasuprot tri posto koliko Kosovo uvozi iz Albanije. Kosovo je rangirano na 111. mjesto Transparency Internationala, zajedno s Etiopijom i Tanzanijom, dok je Albanija na 116. mjestu, kao najkorumpiranija zemlja Balkana.

Kosovo i Albanija razmjenjuju i električnu energiju. Dva elektrosistema, ukoliko se u njih bude ulagalo, mogla bi biti, kako navode u Uredu Svjetske banke u Prištini, savršena zajedno.

Epitet koji njihovim ekonomijama još nije nadohvat ruke.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga