Kosor: Ratna mašinerija je krenula od Miloševića

Treba odati poštu svim žrtvama rata, ali se ne sme zaboraviti da je ratna mašinerija koja je unesrećila stotine hiljada ljudi, krenula od Slobodana Milošević

31. maja 2010

Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor izjavila je danas u Zagrebu da treba odati poštu svim žrtvama rata, ali da se ne sme zaboraviti da je ratna mašinerija koja je unesrećila stotine hiljada ljudi, krenula od Slobodana Miloševića.
Govoreći o jučerašnjoj poseti predsednika Hrvatske Ive Josipovića Republici Srpskoj (RS) tokom koje je on odao poštu srpskim žrtvama rata, Jadranka Kosor je novinarima rekla da je „počast žrtvama i neprekidno, trajno građenje mostova zadatak svih“. Dodala je da se u tome Josipović i ona „nadopunjuju“.
Kosor je, međutim, rekla da „niko nikad ne sme da zaboravi činjenicu“ da je ratna mašinerija krenula od Slobodana Milosevića.
Ta činjenica se ne sme preskakati zato što je to istorijska činjenica, naglasila je ona.
Komentarišući poziv premijera RS Milorada Dodika Hrvatima da se vrate u taj entitet BiH, Kosor je rekla da je to dobro čuti, ali i da očekuje da će za to biti preduzete i „stvarne aktivnosti“.
Ona je takođe ocenila da je „jako važno videti dela, i u budućnosti videti šta će se stvarno učiniti“. Kao razlog što se u RS do sada vratilo samo 10 odsto prognanih Hrvata, Kosor je navela nejasne perspektive povratka.
Predsednik Ivo Josipović je danas izjavio da očekuje da će Dodik ispuniti obećanje o davanju više sredstava za obnovu kuća Hrvata-povratnika, pozvavši Vladu Hrvatske da u tome pomogne.
Josipovićevu posetu RS komentarisao je i lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović koji je danas u Zagrebu potpisao sporazum o saradnji s HDZ-om na čijem je čelu Jadranka Kosor.
Ocenio je da su Josipovićeva poseta RS i razgovori s političkim predstavnicima Hrvata u BiH dali rezultate.
Na pitanje novinara zašto se u Derventi nije sastao sa Josipovićem, Čović je kazao da s njim često razgovara i da je juče hteo da i drugim političarima pruži priliku za razgovor.
On je pozdravio odavanje pošte žrtvama svih strana, naglasivši da žrtve ne treba gledati kroz nacionalnost.
Josipović je proteklog vikenda boravio u BiH, a u nedelju je posetio RS čime je postao prvi predsednik Hrvatske od kada je ona stekla nezavisnost, koji je posetio taj entitet.
Pored susreta sa hrvatskim predstavnicima u BiH, Josipović je razgovarao i sa premijerom RS Miloradom Dodikom.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga