Korzo, novi portal za urbanu kulturu i baštinu

Portal za urbanu kulturu i baštinu Korzo, nedavno pokrenut u Novom Sadu, objedinjuje delatnosti institucija i civilnog sektora u oblasti raznorodnog urbanog stvaralaštva i nasleđa

27. dec 2014

Portal za urbanu kulturu i baštinu Korzo, nedavno pokrenut u Novom Sadu, objedinjuje delatnosti institucija i civilnog sektora u oblasti raznorodnog urbanog stvaralaštva i nasleđa – graditeljskog, likovnog, muzičkog, književnog, filmskog, naučnog i drugog, a geografski se odnosi kako na delatnost onih koji stvaraju u Vojvodini i Srbiji, tako i van granica zemlje.

Korzo, prema rečima glavne urednice Bojane Karavidić, podstiče kritičko mišljenje o stvarnosti u kojoj nasleđe predstavlja ključnu tačku, zahtevajući u isti mah i aktivan odnos prema njemu.

Pozvani su da pišu svi koji stvaraju u ovim okvirima, bez obzira u kojoj državi žive i rade.

Portal ima celine: Analize i eseji, Intervju, Kratki espresso (osvrti na sve što se odnosi na život u gradu, za koje je potrebna i fotografija), Kič vodič (do 31. januara 2015. otvoren je nagradni konkurs za najbolju fotografiju kič elementa ili događaja u javnom prostoru), Summary (prevod intervjua i analitičkih tekstova).

Originalna fotografija je bitan element portala Korzo.

Portal Korzo pokrenula je ekipa okupljena u Suburbium-u, koji je osnovan 2002. godine u Petrovaradinu kako bi skretao pažnju na zaboravljenu ili devastiranu graditeljsku baštinu.

Naziv Korzo vodi poreklo iz latinskog, odnosno italijanskog jezika, a znači pravac, kurs. Korzo je živ i aktivan toponim za glavne ulice u nekim gradovima (Subotica, Korzo Rijeka, via del Corso u Rimu, Stari korzo u Požarevcu). Korzo je glavna ulica, mesto obavljanja svih centralnih gradskih funkcija. To je urbani fenomen vezan za mediteransku tradiciju koja se proširila na zemlje srednje Evrope i Balkana. Korzo je i mesto susreta i komunikacije, mesto razmene ideja i dobara. Simbolizuje druženje, upoznavanje, razgovor… U sebi nosi pozitivne i sentimentalne asocijacije.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga