Korumpirana političarka zahteva da joj se vrati mito

Poljska političarka Beata Savicka čija je korumpiranost dokazana na sudu, ali je oslobođena jer je bila žrtva nedopustive provokacije policijskog agenta, zahteva da joj sud vrati deo zaplenjenog mita

08. nov 2013

Poljska političarka Beata Savicka čija je korumpiranost dokazana na sudu, ali je oslobođena jer je bila žrtva nedopustive provokacije policijskog agenta, zahteva da joj sud vrati deo zaplenjenog mita.

Savicka je bila poslanica vladajuće Građanske platforme, s vezama i uticajem u Pomeraniji. Uhapšena je 2007. godine zajedno sa gradonačelnikom Hela Miroslavom Vadolovskim pošto je obećala da će dvojici privrednika suprotno propisima omogućiti investiciju u letovalištu Hel, ako joj plate 4.000 do 5.000 evra za predizbornu kampanju.

Privrednici su, međutim, bili prerušeni agenti Centralnog antikorupcionog biroa (CBA) u tajnoj operaciji protiv korumpiranih zvaničnika u Pomeraniji. Jedan od agenata, 37-godišnji Tomaš Kačmarek, tokom akcije je zaveo Savicku koja sada ima 49 godina.

Advokati Savicke uspeli su da proletos uvere Apelacioni sud u Varšavi da je Savicka žrtva agenta zavodnika koji je prekoračio „dopuštenu meru provokacije“.

Iako je naglasio da je Savicka zaista kriva za korupciju i da jeste primila mito od 4.000 evra i nekoliko luksuznih poklona od agenta, Apelacioni sud ju je oslobodio jer je CBA formalno prekršila zakon prilikom prikupljanja dokaza.

Korumpirana političarka o čijem „gugutanju“ sa više od decenije mlađim agentom-zavodnikom je tokom suđenja slušala cela Poljska, sada je zatražila od suda da joj vrati luksuzno penkalo i viski star 30 godina koje joj je agent Tomaš Kačmarek poklonio tokom akcije.

„To je skandal. Nemam reči. Zahtev Beate Savicke je za mene potpuno nezamisliv. Pa neka traži onda i onih 100.000 zlota koje je primila kao mito u gotovini. A to nek’ joj vrati lično šef CBA“, kazao je agent Kačmarek za današnji Fakt.

„Taj apsurdni zahtev Beate Savicke da joj se vrate penkalo i viski, moguć je po poljskom pravu. Nažalost, zbog takve presude Apelacionog suda. Pred prvostepenim sudom je osuđena, a penkalo i viski bili su mito. Presuda apelacionog suda utrla joj je put ne samo za taj zahtev, već i da od poljske države zatraži odštetu. To bi tek bio apsurd“, kazao je bivši ministar pravde Jaroslav Govin.

Jedan od njegovih prethodnika na čelu Ministarstva pravde, Zbignjev Ćvjonkalski potvrdio je da zahtev korumpirane političarke da joj se vrati deo primljenog mita, ima sve šanse za uspeh.

„Savicka može da tvrdi da su to bili luksuzni pokloni koje joj je dao njen udvarač, za koga tada nije znala da je prerušeni agent CBA“, kazao je bivši ministar pravde.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga