Korhec: Vlada Srbije odgovorna za RTV

Niko se nije odazvao na apel nacionalnih zajednica

26. avg 2013

Predsednik Nacionalnog saveta Mađara Tamaša Korheca rekao je da je do loše situacije u RTV-u doveo niz pogrešnih političkih odluka od strane vrha republičke vlasti.

„Smatram da oni koji su doveli do ove situacije treba da preuzmu odgovornost, a to je predsednik republike, premijer i njegov zamenik. I RTV bi trebao da dobija pomoć, dok se ne krene sa finansiranjem iz budžeta, a republička Vlada bi trebalo da isplati i zaostale dugove RTV-a, jer nije Pokrajina dovela do ovog stanja“, upozorio je Korhec u razgovoru za RTV.

Pokrajinski savet nacionalnih zajednica uputio je još 12. jula poslao na 50 adresa dopis sa kojim se zahteva da se sredi finansijska situacija u pokrajinskom javnom servisu. Niko se do sada nije odazvao na ovaj apel.

Predsednik Nacionalnog saveta Rumuna Daniel Petrović smatra da je pomoć RTV-u potrebna odmah.

„Upravo nefinansiranjem iz budžeta, ugroziće se rad svih redakcija na jezicima manjina i mislim da to ne bi bilo dobro to je jedna loša poruka i prema manjinama ali i prema nekim procesima integrisanja u Evropi“, ocenio je Petrović, dodajući da se „svakim danom, prosto tim nečinjenjem RTV Vojvodina dovodi u jako tešku situaciju“.

Predsednica Nacionalnog saveta Slovaka Ana Tomanova Makanova smatra da finansiranje RTV-a iz budžeta može da ugrozi nezavisnost ovog medija, ali pošto je opstanak ovako značajne pokrajinske institucije trenutno najvažniji, i ovaj način finansiranja je trenutno prihvatljiv.

„Doprinosi očuvanju nacionalnog identiteta kulturnog, da ne kažem jezičkog, standardi književnog jezika, gde možemo da čujemo? Samo na Javnom servisu Vojvodine“, istakla je ona.

Radio Televizija Vojvodine pored srpskog jezika, građane pokrajine informiše i na devet jezika nacionalnih zajednica i time omogućava informisanje na maternjem jeziku, što je ustavom zagarantovano pravo.

(Autonomija/RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga