Korhec: Ukidanje autonomije – uvreda za građane Vojvodine

Mnogi zaboravljaju koliko su opasne takve ideje

21. okt 2012

Profesor ustavnog prava Tamaš Korhec ocenio je da na političkoj sceni Srbije ne postoji istinska volja da se reše problemi u funkcionisanju autonomije Vojvodine čak ni u postojećem ustavnom okviru.

Korhec je za današnji novosadski Dnevnik rekao i da aktuelna inicijativa Pokreta Dveri, koju su podržali i neki akademici, predstavlja uvredu za građane Vojvodine.

On je ocenio i da je ta inicijativa opasna jer ukazuje na buđenje ideja koje su dominirale devedesetih godina, a koje su Srbiju skupo koštale.

Prema njegovim rečima, zagovaranje ukidanja autonomije Vojvodine je zagovaranje protivustavnog rešenja, što nije zabranjeno niti je krivično delo.

„Kao što neko može zagovarati da Kosovo ne treba da bude u sastavu Srbije, pa ni Vojvodina eventualno… Ipak, takve ideje u ovom trenutku, uključujući i ukidanje autonomije Vojvodine, grubo krše postojeća ustavna načela. Jer, Vojvodina i njena autonomija jeste u temelju i sadašnjeg ustavnog sistema Srbije, ali i svih prethodnih sistema u proteklih 70 godina“, kazao je Korhec.

Dodao je da ne sme da se zaboravi da je među ovdašnjim poznatim intelektualcima bilo zagovornika nasilnog rešavanja jugoslovenskog, srpskog ili kosovskog pitanja u Jugoslaviji

„Ali, izgleda da je to što smo tek nešto više od decenije proveli u miru dovoljno da mnogi zaborave koliko su opasne takve ideje, tako da i danas ideolozi politike koja je obeležila devedesete ponovo dobijaju određenu ulogu“, ocenio je Korhec.

On je kazao da politička volja za definisanje vojvođanske autonomije nije postojala ni u prethodnom sazivu Skupštine Srbije, što, kako je ocenio, svedoči o tome da je problem mnogo dublji i nije samo pitanje trenutne političke većine u republičkom parlamentu.

Prema njegovim rečima, dobar sistem podrazumeva da se tačno odredi za koju oblast javnog života odgovaraju organi Pokrajine, i da im se za to obezbede izvorni prihodi srazmerno stanovništvu, odnosno potencijalima prihoda koji se ostvaruju u Vojvodini.

„Na taj način poboljšalo bi se ukupno funkcionisanje državnog aparata i relaksirale bi se i ove tenzije koje su često pune politikanstva“, poručio je Korhec.

Ocenio je da je autonomija pokrajine ujedno i garant očuvanja stabilnosti multietničke i multikulturalne zajednice kakva je Vojvodina.

Korhec je rekao da je najkrupniji problem u tome što već pet godina postoji protivustavno stanje jer nisu definisani izvorni prihodi Vojvodine.

Tamaš Korhec je predsednik Nacionalnog saveta Mađara, a bio je i pokrajinski sekretar za nacionalne manjine, upravu i propise.

(Dnevnik)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga