Korhec: SVM opstruiše političke rivale

Mađarski pokret i DZVM zajednički na svim nivoima

01. apr 2016

Jedan od osnivača Mađarskog pokreta (MP) Tamaš Korhec izjavio je da Savez vojvođanskih Mađara (SVM) pokušava da spreči učešće zajedničke liste tog pokreta i Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara (DZVM) na izborima, preneo je portal Vajdasag Ma.

Korhec je na konferenciji za novinare kazao da SVM to radi političkim i upravnim sredstvima, kao i mešanjem.

„Bečejski slučaj je presedan, jer je cilj SVM-a bio da u svim lokalnim samoupravama gde žive Mađari spreči pojavu liste MP i DZVM. Da upravni sud nije presudio u korist MP i DZVM, propalo bih svih hiljada do sada skupljenih potpisa, pa zajedničke liste ne bi bilo u većini opština“, rekao je Korhec.

On je napomenuo da uprkos svim teškoćama, prikupljanje potpisa teče u redu, pa će zajednička lista biti predata na svim nivoima.

„24. aprila će se takmičiti dve mađarske liste“, dodao je Korhec.

On je naglasio da u 25-godišnjoj istoriji višestranačja u Srbiji verovatno i nije zabeleženo ono što se sada desilo, da jedna politička opcija pokuša da spreči da joj se rival pojavi na izborima.

Predsednik DZVM Aron Čonka je istakao da je danas 25. rođendan te stranke, a da je drugo rođenje DZVM-a zapravo sudska odluka, jer je ona omogućila DZVM-u učešće u političkim procesima. On je naglasio da sada postoji jasna alternativa onome što se do sada dešavalo na mađarskoj političkoj sceni, a to su izopštavanje, etiketiranje i represija.

On je osudio, kako je naveo, da je jedan politički vođa pozvao na čišćenje svojih političkih oponenata i ocenio da je to poziv na linč i opasan način dtvaranja političke prednosti.

Čonka je naglasio da su dešavanja prethodnih dana ojačala savez DZVM i MP i dodao da će izborne liste tokom sledećih dana predati na svim nivoima.

Upravni sud poništio je odluku bečejske izborne komisije, koja je odbacila zajedničku listu MP i DZVM.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga