Korhec: SVM izgubio legitimitet da zastupa mađarsku zajednicu

Otvoreni za saradnju sa odbornicima SVM-a

27. apr 2016

Jedan od osnivača civilne organizacije Mađarski pokret (MP) Tamaš Korhec izjavio je danas da je Savez vojvođanskih Mađara (SVM) izgubio legitimitet da zastupa mađarsku zajednicu jer je izgubio veliki broj glasova koje je dobio na izborima pre četiri godine.

„SVM je izgubio legitimitet da zastupa mađarsku zajednicu. Na lokalnom i pokrajinskom nivou izgubio je između 20 i 30 odsto glasova svojih birača. Na pokrajinskom nivou dobio je manje od polovine porške glasača nego pre četiri godine, a u Subotici izgubio polovinu glasova što je neverovatno veliki pad podrške ovoj stranci“, rekao je Korhec na konferenciji za novinare.

Ocenio je da je SVM gubitnik ovih izbora i da samim tim ne može više da govori u ime zajednice jer za to nema demokratski legitimitet, pošto je ovo „najgori rezultat koji je ova stranka ikada ostvarila na pokrajinskom nivou od svog osnivanja“.

On je podsetio da se Pastor juče jasno i nedvosmisleno ogradio od bilo kakve saradnje i dijaloga sa MP.

„Pastor nastavlja sa politikom mržnje prema Mađarima koji različito razmišljaju i nastavlja politiku podele. On na to ima pravo i mi smo to primili k znanju“, rekao je Korhec.

Prema njegovim rečima, MP je otvoren za saradnju sa odbornicima SVM-a u javnom interesu i interesu mađarske zajednice, jer je ovo “mađarsko-mađarsko” nadmetanje u mnogim sredinama dovelo do većeg broja odborničkih mandata, kao i na nivou pokrajine.

„Smatramo da je šteta da se ne ostvari nekakva saradnja sa odbornicima SVM-a na lokalu, jer među tim ljudima ima i onih koji su uvideli da ova politika podela i mržnje znači propast SVM-a“, kazao je Korhec.

On je ocenio i da je SVM imao veliku nadmoć na ovim izborima, jasnu i nedvosmislenu podršku Vlade Mađarske i Vlade Srbije.

„SVM je imao takođe i veliku medijsku nadmoć, dok smo mi bili cenzurisani u značajnom broju mađarskih medija. Imali su na raspolaganju 50 milijardi forinti koje je Pastor obilato koristio da bi na taj način pridobio veću podršku u mađarskom biračkom telu“, rekao je Korhec.

On je dodao da su liste MP i pored ove nadmoći SVM-a ostvarile uspeh na izborima, pretežno u gradskim sredinama.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga