Korhec: SVM da prestane da šikanira članove Mađarskog pokreta

"Pritisci putem telefona, direktne i indirektne pretnje, smene, otkazi..."

07. dec 2015

Jedan od osnivača nevladine organizacije Mađarski pokret (MP) Tamaš Korhec pozvao je danas Savez vojvođanskih Mađara (SVM) da prestane da “šikanira” i preti članovima ovog pokreta.

Korhec je na konferenciji za novinare u Subotici rekao da su članovi te organizacije od samog osnivanja izloženi šikaniranju, što se ogleda u pritiscima putem telefona, direktnim i indirektnim pretnjama, smenama, a pojedini članovi su izgubili i posao samo zbog toga što imaju drugačije stavove i zbog toga što su članovi Mađarskog pokreta.

„Najdrastičniji slučajevi se vezuju za novinare lista Mađar so (Magyar Szo). Svi urednici, koji su ujedno i osnivači pokreta, a bili su na višim položajima, smenjeni su ili su izgubili posao u ovom listu“, kazao je Korhec.

On je dodao i da isključenje devet odbornika SVM-a, koji su nedavno u okviru odborničke grupe te stranke u Skupštini Subotice osnovali frakciju Mađarskog pokreta, nema nikakve veze sa statutom stranke, jer članstvo u civilnim organizacijama nije u suprotnosti sa njim.

“Reč je o čistoj retorziji zbog toga što su odbornici iskazali svoje mišljenje koje nije u saglasnosti sa stavovima predsednika stranke Ištvana Pastora i Ildiko Lovaš. Ceo disciplinski postupak je tipičan primer montiranog procesa gde je odluka o njihovom isključenju iz stranke bila napisana još pre nego što su izneli svoju odbranu. Dokaz za to je da ni na jednom mestu u toj odluci nisu navedeni dokazi ili obrazloženja, već su ignorisane sve činjenice povodom ovog slučaja“, rekao je Korhec.

Korhec je dodao da MP ne želi nikakvo prekomponovanje vlasti u Subotici, a isključeni odbornici će biti konstruktivna podrška sadašnjoj skupštinskoj većini i dalje će podržavati, pre svega, gradonačelnika Subotice Jenea Maglaija.

„Nećemo se preregistrovati u političku stranku jer MP nije osnovan u tom cilju, ali to ne znači da se na lokalu ili na drugim nivoima vlasti MP neće pojaviti kao grupa građana koja će učestvovati na izborima“, kazao je Korhec.

Najavljeno je i da će Mađarski pokret u narednom periodu organizovati niz okruglih stolova i tribina vezanih za plan SVM-a za razvoj privrede koji MP podržava.

Takođe, ova organizacija je podržala i potez mađarske vlade da u periodu od tri godine preusmeri oko 60 miliona evra bespovratne pomoći lokalnim preduzetnicima.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga