Korhec: Orlović nije hteo da bude igračka DSS-a

DSS je u stvari ponudio plitka i kvazi obrazloženja

16. feb 2014

Član Radne grupe za izradu Statuta Vojvodine Tamaš Korhec izjavio je da je ta radna grupa uradila svoj posao „na nivou iznad očekivanja“ i dodao da predsednik tog stručnog tela Slobodan Orlović, koga je predložila Demokratska stranka Srbije (DSS), nije pristao da bude „igračka politike“.

„Bez obzira što su članove Radne grupe delegirale stranke, svi članovi su shvatili ovaj zadatak kao stručni izazov i kao takav, zadatak je i rešen“, napisao je Korhec u autorskom tekstu za portal Vojvodina danas (www.vajma.info).

On je kritikovao DSS zbog optužbi da Skupština Vojvodine krši Ustav Srbije, pošto bi navodno prvo Skupština Srbije trebalo da usvoji Zakon o nadležnostima pa tek potom pokrajinski parlament Statut Vojvodine, kao podzakonski akt.

Korhec je ocenio da je DSS u stvari ponudio „plitka i kvazi obrazloženja“. „Rukovodstvo DSS-a… na velika vrata je objavilo vest da se povlače iz stručne radne grupe za izradu Nacrta statuta Vojvodine, ali je profesor prava Slobodan Orlović, delegat DSS-a i predsednik Radne grupe, ostao da bi završio posao za šta je dao obećanje“, naveo je Korhec.

Tako je situacija postala komična, i da nije tako, imali bismo razloga i za zabrinutost. Dok se posao odvijao dobro, DSS je protestujući izašao iz radne grupe, ali je stručnjak, delegiran sa njihove strane shvatao svoj zadatak… i integritet svoje struke veoma ozbiljno, pa je odlučio da kada je već postao sredstvo politike, ipak neće postati igračka te politike„, napisao je Tamaš Korhec.

Korheca, koji je i predsednik Nacionalnog saveta Mađara, u Radnu grupu je predložio Savez vojvođanskih Mađara.

Ustavni sud Srbije je krajem prošle godine osporio dve trećine odredaba Statuta Vojvodine i naložio pokrajinskom parlamentu da za šest meseci usaglasi sporne odredbe sa Ustavom Srbije.

Inicijativu za ocenu ustavnosti Statuta Vojvodine podneo je DSS.

Radna grupa za izradu radnog teksta Statuta Vojvodine konstituisana je 22. januara, na osnovu predloga poslaničkih grupa u pokrajinskom parlamentu.

(Autonomija/Vajdasag Ma) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga