Korhec: Nisam sklopio dil sa SVM-om da bih postao sudija Ustavnog suda

"Niti sam išta obećao, niti su oni od mene tražili bilo šta da me kandiduju"

19. dec 2016

Novoizabrani sudija Ustavnog suda Srbije i jedan od lidera Mađarskog pokreta Tamaš Korhec izjavio je danas da nije promenio stranu niti je “sklopio bilo kakav dil” sa Savezom vojvođanskih Mađara (SVM) da bi bio imenovan za sudiju.

“Nisam promenio stranu niti sam sklopio bilo kakav dil sa SVM-om”, rekao je Korhec na konferenciji za novinare Mađarskog pokreta u Subotici.

Dodao je da nema nameru da menja stavove prema SVM-u, na čiji predlog je izabran za sudiju Ustavnog suda.

„To što sam prihvatio kandidaturu od strane SVM-a ne znači da sam promenio stranu niti da sam sklopio bilo kakav dil sa SVM-om ili njegovim liderom Ištvanom Pastorom. O kandidaturi nisam ni razgovarao ni sa kim iz SVM-a. Niti sam išta obećao, niti su oni od mene tražili bilo šta da me kandiduju. Naglašavam da nisam promenio svoje kritičke stavove prema SVM-u i funkcionerima te stranke, posebno kada je reč o zatrašivanju i progonu političkih neistomišljenika, partijsko-političkom zapošljavanju, gušenju kritike u medijima”, rekao je Korhec.

S obzirom da mu prema Zakonu o Ustavnom sudu kao sudiji nije dozvoljen politički angažman dok je na toj funkciji, Korhec je ironično rekao da ga je na tu funkciju „dovela njegova neposlušnost“.

„Upravo moja neposlušnost i kritički stav su najverovatnije doveli do toga da me kandiduju na ovaj položaj”, kazao je Korhec.

Dodao je da će podneti ostavku na sve funkcije u Mađarskom pokretu, ali će ostati njihov član.

Govoreći u novoj funkciji, kazao je da će svoj posao raditi „nezavisno od bilo kakvog partijskog uticaja“, te da mu je posebna dužnost da štiti ustavne odredbe i principe koji su vezani za autonomiju i prava manjina.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga