Korhec: Neki smatraju da Mađari imaju previše prava

To je retorika s kraja osamdesetih i početka devedesetih godina prošlog veka

11. nov 2012

Predsednik Nacionalnog saveta Mađara Tamaš Korhec izjavio je da „osobama zaraženim ideologijom nacionalne isključivosti“ smeta što Mađari u Srbiji ostvaruju autonomiju preko nacionalnog saveta.

Korhec je za novosadski Mađar so (Magyar Szo) rekao da nema sumnje da u društvu u Srbiji još uvek postoji sloj kojem je takva nacionalistička retorika prijemčiva, ali je ocenio da je to manjina u srpskoj naciji.

„Retorika s kraja osamdesetih i početka devedesetih godina prošlog veka nedvosmisleno se bazirala na tezi da manjine imaju preterano mnogo prava u odnosu na većinu“, kazao je Korhec.

On je ocenio da je srpska nacija već dosta propatila zbog posledica ove pogrešne politike i izrazio sumnju da takva politika danas može imati podršku.

„Mislim da danas već relativno malo njih može da poveruje da srpska nacija i zemlja ne napreduju zbog toga jer nacionalne zajednice prave smetnje“, rekao je Korhec.

Predstavnici subotičkog odbora Demokratske stranke Srbije najavili su proteklih dana pokretanje inicijative za ocenu ustavnosti pojedinih odredbi Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina.

Oni su ocenili da taj zakon na posredan način pojedinim nacionalnim savetima omogućuje monopolski položaj, prvenstveno u oblasti obrazovanja i u funkcionisanju javnih ustanova.

(Magyar Szo)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga