Korhec: Mađarska deca ne uče srpski na pravi način

Reč je o deci koja su iz sredina u kojima Mađari čine ubedljivu većinu stanovništva i koji nastavu pohađaju na maternjem jeziku

08. jul 2012

Predsednik Nacionalnog saveta Mađara Tamaš Korhec izjavio je da deca mađarske nacionalnosti trpe štetu zbog neadekvatnog programa učenja srpskog jezika u školama.

Reč je o deci koja su iz sredina u kojima Mađari čine ubedljivu većinu stanovništva i koji nastavu pohađaju na maternjem jeziku.

Korhec je za novosadski Mađar so (Magyar Szo) rekao da deca ne mogu da ovladaju srpskim jezikom, zbog aktuelnog nastavnog programa, koji im nije prilagođen.

Nacionalni savet bio je izradio nastavni program učenja srpskog jezika za decu mađarske nacionalnosti iz etnički homogenih sredina, koji je sličan učenju stranog jezika.

“Mnoga smo vrata otvarali kako bi se ta nastava ostvarila, ali stvari nisu napredovale onim tokom kako smo zamišljali. Zapelo je u lavirintu beogradskih ministarstava. Mnogo puta i nije bilo do ministra, već je sam odnos nezgrapan”, kazao je Korhec.

Dodao je da Nacionalni savet organizuje posebnu obuku iz srpskog jezika, ali je ocenio da ona ne može da zameni onih 12 godina  koje deca izgube zbog loših nastavnih planova.

(Magyar Szo)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga