Korhec: Ispraviti nepravdu prema mađarskim studentima

Zahtev da u drugom upisnom roku budu ponovljeni prijemni ispit na mađarskom jeziku iz istorije, kao i iz mađarskog jezika i književnosti

15. avg 2012

Predsednik Nacionalnog saveta Mađara Tamaš Korhec izjavio je da Pravni fakultet u Novom Sadu mora ispraviti “nepravdu” prema tri studenta mađarske nacionalnosti, kojima nije omogućeno da prijemni ispit polažu na maternjem jeziku, zbog čega nisu uspeli da se upišu na studije iz budžetskih sredstava.

Korhec je rekao da je nacionalni savet u kontaktu sa upravom Pravnog fakulteta, kako bi ovaj problem bio rešen, preneo je današnji novosadski „Mađar so” (Magyar Szo).

Nacionalni savet zamolio je rektora i Savet Univerziteta u Novom Sadu, kao i dekana Pravnog fakulteta da u drugom upisnom roku ponovljeni prijemni ispit na mađarskom jeziku iz istorije, kao i iz mađarskog jezika i književnosti, u skladu sa praksom koja je postojala od 2001. godine, i za one kandidate kojima to u prvom roku to nije bilo obezbeđeno.

Savet se molbom obratio i nadležnom republičkom ministarstvu, odnosno pokrajinskom sekretarijatu, da u okviru svojih zakonskih nadležnosti utiču da bi se polaganje prijemnog ispita na Pravnom fakultetu u drugom roku obezbedilo na ovaj način.

(Magyar Szo)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga