Korhec: Autonomija Vojvodine je preduslov za opstanak manjina

Aron Čonka: Vojvodina nije zamena za mađarsku teritorijalnu autonomiju

21. dec 2012

U Vojvodini postoje dve vrste autonomije, s jedne strane se gradi personalna kulturna autonomija putem neposredno izabranog Nacionalnog saveta Mađara, s druge strane već sedam decenija funkcioniše regionalna teritorijalna autonomija u pokrajini, koja takođe može da doprinese institucionalnoj zaštiti manjina“, izjavio je predsednik Nacionalnog saveta Mađara u Srbiji Tamaš Korhec u Budimpešti na sednici Potkomisije za autonomije manjinskih zajednica van matice pri Komisiji za nacionalno zajedništvo Mađarske.

Kako prenosi portal „Vajdasag Ma“ (Vojvodina danas), na osnovu izveštaja službe za medije Fonda MTVA, na istoj sednici bivša predsednica mađarskog parlamenta, potpredsednica Komisije za nacionalno zajedništvo Mađara Katalin Sili je konstatovala da „autonomija u Karpatskoj niziji u ustavnim okvirima od većih regija jedino funkcioniše u Vojvodini“, dodajući da se u 21. veku nacionalno zajedništvo smatra izuzetnim pitanjem u današnjem globalizovanom svetu i u Evropi, tako da radeći u Potkomisiji za autonomije političari će doprineti ne samo proširivanji znanja nego i stvaranju zajedničkih parametara.

Korhec je naglasio da je autonomija neizbežna u cilju trajne ravnopravnosti i opstanka nacionalnih manjina. „Autonomija, nacionalna autonomija nije čarobni štapić i nije čarobno sredstvo, niti je mantra, nego je u otcepljenim zajednicama bar toliko neizbežno i nezamenjivo pravno sredstvo da opstanu i da se proširuju u sopstvenom identitetu i razvoju“, rekao je Korhec.

Na sednici iz Vojvodine prisustvovali su i predsednici mađarskih partija, Aron Čonka, Laslo Rac Sabo, Andraš Agošton i Balint Laslo.

Aron Čonka: Vojvodina nije zamena za mađarsku teritorijalnu autonomiju

Dopunjujući izveštaj sa sednice Potkomisije za autonomije manjinskih zajednica van matice pri Komisiji za nacionalno zajedništvo Mađarske, predsednik Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara Aron Čonka obavestio je u četvrtak javnost da je na sednici, održanoj u Budimpešti, prikazan i dokument o osnovnim zahtevima za začuvanje i razvijanje identiteta mađarske zajednice u Vojvodini, potpisan 27. septembra ove godine od strane četiri mađarske stranke u Vojvodini, civilnih organizacija i pojedinanaca, a putem peticije podržan od strane više stotine gađana.

U saopštenju Arona Čonke se naglašava da je na sednici bilo reči i o rešavanju kosovskog pitanja. “Izrazili smo mišljenje da tokom rešavanja kosovskog pitanja, široka teritorijalna autonomija koja se pominje za tamošnje Srbe, u slučaju ostvarivanja, može da bude dobar primer i u pogledu mađarske teritorijalne autonomije u Vojvodini. Imajući ovo u vidu, prema našem mišljenju, nije celishodna tendecija nekih mađarskih političkih snaga da se, nasuprot mađarskoj teritorijalnoj autonomiji, u prvi plan stavlja politička borba za autonomiju Vojvodine, stvarajući utisak da je autonomija Vojvodine jednaka sa mađarskom autonomijiom”, izjavio je Aron Čonka.

Predsednik DZVM-a je naglasio da izjavu predsednika Nacionalnog saveta Mađara Tamaša Korheca u Budimpešti smatra obećavajućom, pošto je rekao da je svestan ograničenja Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina u Srbiji i da opstanak i razvoj mađarske zajednice u Vojvodini dugoročno može da se obezbedi samo teritorijalnom autonomijom.

(www.vajma.info) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga