KORAK: Osuda nasilja na budvanskoj Paradi ponosa

Koalicija NVO KORAK pozdravila napore crnogorske države da se Parada ponosa održi i podsetila da je Srbija tri puta poklekla pred nasilnicima

25. jul 2013

Koalicija KORAK, koju čini osam NVO iz Srbije, Crne Gore i sa Kosova, snažno je osudila „nesmotrene akte fizičkog nasilja pripadnika grupa okupljenih u cilju sabotiranja“ prve crnogorske Parade ponosa “SeaSide Pride” održane 24. jula 2013. u Budvi

Akti nasilja su bili propraćeni govorom mržnje, prema učesnicima i organizatorima ovog skupa.

„Već na samom početku Parade učesnici su kamenovani i gađani čašama, flašama i drugim predmetima iz obližnjih ugostiteljskih objekata od strane pripadnika navijačkih grupa, ali i pojedinih građana i građanki, što predstavlja otvorene akte nasilja i dokaz da se crnogorsko društvo još uvek nije izborilo sa visokim nivoom homofobije“, navodi se u saopštenju ove koalicije.

U Budvi je juče bilo raspoređeno oko 400 policajaca koji su obezbeđivali učesnike Parade, a širi centar grada je bio zatvoren za saobraćaj.

„Želimo da pohvalimo reagovanje policijskih snaga koje, su uprkos zabeleženih incidenata, uspele da obezbede da Parada bude održana, iako kratkog trajanja, i uhapsile počinioce navedenih akata. Takođe, prisustvo predstavnika određenih političkih partija, institucija, aktivista za ljudska prava, doprinosi podizanju svesti o tome da svaka vrsta isključivosti, predrasuda, marginalizovanja određenih grupa i njihovih potreba uskraćuje mogućnost punog razvoja čitavog društva“, navodi se u saopštenju.

Koalicija KORAK pozdravila uspešne napore Crne Gore i njenih policijskih snaga da se, uprkos negodovanjima, Parada ponosa održi i podsetila da je u Srbiji vlast tri puta posustala, zabranivši održavanje Parade ponosa u poslednjem času (2009, 2011. i 2012.) i time LBGT zajednici povredila Ustavom garantovano pravo na slobodu okupljanja.

Saopštenje su podržali Komitet pravnika za ljudska prava-YUCOM, Beogradski centar za ljudska prava, CHRIS mreža za ljudska prava (iz Srbije), Fond za humanitarno pravo Kosovo, Inicijativa mladih za ljudska prava-Kosovo i Centar za građansko obrazovanje iz Crne Gore.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga