Korać: Srbija želi da Crna Gora bude postrojena kao u redu za vakcinu

"Da bude sigiran glas Srbiji"

19. feb 2021

Sve što izgovori i uradi Aleksandar Vučić u skladu je sa njegovim političkim vizijama i željama – ovo sa donacijom vakcine Crnoj Gori tipičan je primjer. No, postoji predistorija ovog slučaja u Crnoj Gori, a i u odnosu Vučića prema Crnoj Gori. Predistorija u CG tiče se odbijanja (ranijih ponuda) donacija ministarke Jelene Borovinić-Bojović, dok je Vučić iskoristio donaciju vakcine za lokalne izbore u Nikšiću. Ovo je u našoj emisiji „Drugačija radio veza“ kazao nekadašnji potpredsjednik Vlade Srbije Žarko Korać.

Vakcinacija se, kako je kazao, stavlja u politički kontekst i zato se stvara gorak osjećaj kod velikog dijela građana Crne Gore.

„Ovo sa vakcinama je egzemplarno za njegov odnos prema susjedstvu, ali i ukupan njegov odnos prema ljudskom životu. Brigu za Crnu Goru mogao je da prikaže na razne načine – svakako ne slanjem funkcionera svoje stranke u Crnu Goru gdje rade za jednu političku opciju – govorim o lokalnim izborima u Nikšiću. To je direktno miješanje u unutrašnja pitanja jedne zemlje„, kaže on.

Vučić, nastavlja Korać, želi da se pojavi kao zastupnik interesa Srba u regionu, a pretenzije Srbije prema Crnoj Gori su sasvim jasne, treba da ima položaj nalik onome u doba Miloševića i predstavnike kakvi su bili u tadašnjemk Predsjedništvu (krnje) Jugoslavije ili…

„Kao onaj red koji ste sinoć vidjeli koji čeka vakcinu, svi postrojeni – e da takva bude u svemu Crna Gora. Da bude sigiran glas Srbiji„, objašnjava on.

Nekadašnjeg potpredsjednika Srbije ne čudi servilnost i snishodljivost koju crnogorska Vlada pokazuje prema zvaničnoj Srbiji.

Kako navodi Korać, Vlada na čelu sa Krivokapićem vlada je strašnog kompromisa i potvrđuje tezu da nema lijepka na ovom svijetu kao što je politički interes.

„Dva gladijatora u areni su DPS i DF, a ovo okolo su pomoćnici koji pridržavaju tu Vladu. Abazović i Bečić nijesu bitni na političkoj sceni Crne Gore – oni pridržavaju jednu anticrnogorsku koaliciju do trenutku dok ona ne bude zaključila da može da ide na izbore bez njih.

Politika se cijeni samo po jednoj stvari – po svojim rezultatima. Rezultati politike Abazovića i Bečića, naročito Abazovića, je da su oni doveli na vlast ljude koji su protivnici crnogorske nacije i crnogorske države„.

Korać je kazao da Vučića ne plaše reakcije velikih sila zbog miješanja u unutrašnja pitanja Crne Gore jer koristi činjenicu da je Evropa zauzeta unutrašnjim problemima, ali je u panici zbog Bajdenovog izbora.

Tek će se, naveo je sagovornik Darka Šukovića, vidjeti kakva će politika Vašingtona biti.

(Antena M)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Sinodovanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga