Korać: Srbija RS vidi kao kompenzaciju za Kosovo

Srbija vrši sistematsku opstrukciju BiH, u želji da razbije ovu državu

11. jan 2013

Potpredsednik Skupštine Srbije i lider Socijaldemokratske unije (SDU) Žarko Korać izjavio je u intervjuu za agenciju Anadolija (AA) da je Platforma za Kosovo, koja je nastala u kabinetu predsednika Srbije Tomislava Nikolića, jedan od poslednjih oslonaca nacionalističkih snaga u Srbiji.

Kako je za AA potvrdio Korać, Rezolucija će se u subotu pojaviti pred poslanicima Skupštine Srbije.

„Međutim, ima jedan zanimljiv detalj. Obrazloženje u deklaraciji nije sasvim u skladu sa samom deklaracijom. Drugim riječima, čovek ima utisak da je Vlada Srbije obrazloženje pisala mnogo pragmatičnije nego deklaraciju. Moj je utisak da je to jedan kompromis između predsednika Srbije i same Vlade Srbije. To pokazuje da se želi umiriti ovaj nacionalistički dio javnosti u Srbiji, jer je moguće da se u tim pregovorima sa Kosovom ode predaleko i da se naprave oni ustupci koji se, uzgred, moraju napraviti. Moram reći da u obrazloženju deklaracije ima naznaka izvesne pragmatičnosti koje do sada nije bilo u srpskoj politici kad je reč o Kosovu“, izjavio za agenciju Anadolija (AA) Korać.

Nadalje, Korać je podsetio kako je predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić započeo razgovore u direktnom kontaktu sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem, a da se bivši predsednik Srbije Boris Tadić sa Tačijem rukovao u Dubrovniku tek kada je sišao s vlasti.

„Na opšte iznenađenje Dačić se pokazao pragmatičnijim i ušao u te pregovore. Naravno, glavni razlog tih pregovora jeste pokušaj da Srbija dobije datum za početak pregovora za priključenje Evropskoj uniji (EU), što jeste valjan argument. Nešto manji razlog za pregovore je želja Vlade Srbije da se, što je moguće više, zatvori taj otvoreni problem koji Srbija ima u vezi s Kosovom“, smatra Korać.

Govoreći o napetostima u Preševskoj dolini, na jugu Srbije, a u vezi sa pitanjem spomenika vojnicima Oslobodilačke vojske kosova (OVK), Korać se pita da li se sve to dešava baš slučajno?

„Pregovori Beograda i Prištine ne odvijaju se samo pod pokroviteljstvom EU i visoke poverenice Ketrin Ešton već postoji čitav niz političkih aktera koji imaju svoje sopstvene pojedinačne interese. Ja, nažalost, verujem da postoji mogućnost da dođe do incidenata u Preševu. Koliko je meni poznato, međunarodna zajednica, Amerika, Velika Britanija i drugi će ovih dana pregovarati sa predstavnicima Albanaca iz Preševa“, tvrdi Korać, koji očekuje kompromisno rešenje u vezi sa spomenikom pripadnicima OVK u Preševu, čije uklanjanje ultimativno traži premijer Srbije Ivica Dačić.

Poslednjih dana, uporedo s rastom napetosti na jugu Srbije, javile su se ideje o razmeni teritorija, odnosno da Kosovo dobije Preševsku dolinu, a Srbija sever Kosova. Ni to, veli Korać, nije slučajno.

„To je, takođe, karta koja je sada stavljena na stol. Drugim rečima, ako vi nama pravite probleme na severu Kosova, možemo i mi vama praviti probleme na jugu Srbije. Ja sam, nažalost, doživeo tako tu poruku. Nema sumnje da je to išlo sa znanjem Prištine. Prema našim informacijama, bez obzira na albansku vlast u Preševu i Bujanovcu, gde Albanci čine 60 posto, Priština ima veliki uticaj na političke odluke tamo“, uveren je Korać.

Razmena teritorija je, smatra on, moguća, ali samo ako obe strane na to pristanu.

„To je karta koja je stalno na stolu, ali najmanje šanse vidim da dođe do toga.“

Osvrćući se na moguće aspiracije Srbije da gubitak Kosova nadoknadi teritorijem Republike Srpske u Bosni i Hercegovini, te u tom smislu i poziv Milorada Dodika da se „Srbi sa Kosova nasele u RS-u“, Korać je istakao kako bi posao predsednika RS bio da u taj bh. entitet najpre pozove prognane Bošnjake i Hrvate.

„Logično mi je da to bude prvi njegov zahtev, a posle neka se bavi građanima drugih država. Pošto je Dodik vlast na teritoriji unutar BiH, čovek bi, dakle, očekivao da on prvo pozove svoje izbeglice, ako je već tako dobra srca i ako misli na narod. Bez cinizma, mislim da do toga neće doći, iako u glavama jednog broja nacionalističkih krugova u Srbiji postoji ideja da je RS neka kompenzacija za izgubljene teritorije u proteklim ratovima, odnosno za gubitak Kosova. Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej je RS označio kao Pijemont srpstva“, naglasio je.

Međutim, kaže Korać, međunarodna zajednica to ni slučajno neće dozvoliti.

„Politika nacionalista je sada prilično drugačija. Ona se svodi na opstrukciju BiH kao države, nadajući se da će međunarodna zajednica dići ruke i reći: Ne možemo mi to održavati kad vi sami to nećete. Reč je o sistemskoj opstrukciji mogućnosti da BiH funkcionira kao normalna država. Ali, vidite, onog trena kada je Hrvatska dobrano ušla u evropske integracije, kada je daleko odmakla, došlo je do nagle promene i državni paternalizam nad Hrvatima u BiH je prestao. Mislim da će se to desiti u jednom trenutku i sa Srbijom, te da će odustati od jedne potpuno pogrešne i nemoralne politike faktičkog razbijanja BiH“, rekao je, na kraju Korać, zaključujući da bi bilo prilično normalno da je i predsednik Nikolić najpre otišao u Sarajevo, pa onda u Banju Luku.

(AA)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Ispirač
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga