Korać: Srbija ne sme biti talac radikala i švercera

Žarko Korać kaže da Srbija ne može "doveka" biti talac političkih radikala iz Kosovske Mitrovice i švercera

28. avg 2011

Predsednik Socijaldemokratske unije Žarko Korać izjavio je da Srbija ne može „doveka“ biti talac političkih radikala iz Kosovske Mitrovice i švercera sa obe strane granice.

Srbija treba da podstakne Srbe sa severa Kosova da započnu politički dijalog sa Prištinom i da zahteva dosledno poštovanje Ahtisarijevog plana, koji je predviđao specifičnu autonomiju za sever Kosova, napisao je Korać u autorskom tekstu za novosadski Dnevnik.

Prema njegovim rečima, Srbija mora poći od „gorke istine“ da su vodeće zemlje EU priznale nezavisnost Kosova, kao i od istine da Srbija nema nikakve ingerencije na Kosovu i da se to više neće promeniti.

„Srbija ima legitimno pravo i obavezu da se brine za građanska i ljudska prava Srba na Kosovu i za njihovu dobrobit“, naveo je Korać, i upozorio da Srbija više ne može ignorisati činjenicu da je zamrznuto stanje na severu Kosova stvar prošlosti. „Ignorisanje te činjenice Srbiju vodi na slepi kolosek evropskog puta razvoja“, ocenio je Korać i dodao da Srbija mora formulisati jednu novu politiku prema Kosovu.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga