- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Korać: Srbija na putu diktature i političkog nasilja

Potpredsednik Skupštine Srbije Žarko Korać ocenio je da se Srbija suočava sa „puzećim političkim nasiljem i diktaturom jednog čoveka“.

„Nažalost, Srbija se očigledno suočava sa puzećim političkim nasiljem i diktaturom jednog čoveka, a da građani to još uvek ne primećuju“, rekao je Korać u intervjuu za današnji novosadski Dnevnik.

On je kritikovao insistiranje republičkih vlasti na usklađivanje lokalnih vlasti i ocenio da to neodoljivo podseća na Miloševićevu izbornu krađu iz 1996, kada je i on „malo upodobljavao“ neželjene rezultate na lokalnim izborima.

Korać je rekao da su opravdani zahtevi da se istraže slučajevi korupcije u proteklih deset i više godina, ali nije opravdano da se, umesto jačanja institucija, tužilaštava i sudova, borba protiv korupcije vodi na način u kojem ima i elemenata krivičnih dela.

„Kako je, recimo, moguće da se u novinama unapred najavljuje ko će biti uhapšen? Pa svakom je jasno da tabloidi te informacije dobijaju ili iz policije ili od vrhova vladajućih političkih stranaka“, kazao je Korać.

Dodao je da to ne znači da mnoge od tih sumnji nisu opravdane, ali je ocenio da se radi po modelu koji je duboko suprotan principima civilizovanog društva, odnosno kroz „linčovanje ljudi pre no što je utvrđena njihova krivica“.

„Činjenica da je lider jedne stranke nosilac svih tih aktivnosti, umesto tužioca, već samo po sebi celu priču čini političkom. No, ono što duboko zabrinjava je činjenica da većina građana ne vidi kuda to vodi. A i oni koji vide, ne usuđuje da to otvoreno kaže kako bi izbegli etiketu ‘protivnika borbe protiv kriminala i korupcije'“, rekao je Korać.

(Dnevnik)

 

Podelite ovu stranicu!