Korać: Šešelj teroriše građane Hrtkovaca i malo preostalih Hrvata

"Šešelj je manji problem od ponašanja vlasti. Ona se ponaša po principu: ne vidim, ne čujem, ne govorim"

22. maja 2018

Vojislav Šešelj radi isto ono zbog čega je i osuđen u Hagu – teroriše stanovnike Hrtkovaca i ono malo preostalih Hrvata, a nereagovanje države je upravo podilaženje lideru radikala.

To smatraju sagovornici Danasa Žarko Korać i Sonja Biserko povodom informacije da je predsednik Srpske radikalne stranke (SRS) kupio kuću u Hrtkovcima, vojvođanskom mestu gde je, po nedavnoj presudi Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) u Hagu, počinio ratne zločine, zbog čega je osuđen na 10 godina zatvora.

Žarko Korać ističe za Danas da Šešelj radi isto što i ranije i zbog čega je i osuđen u Hagu – teroriše stanovnike Hrtkovaca i ono malo preostalih Hrvata i da to svi vide.

– Ovo sada ima elemente patologije, hoće da dokaže da je „pobedio haški sud“, iako očito nije. Kao da će kuća u Hrtkovcima biti dokaz „pobede“. A hoće i da se vrati u politički život jer je katastrofalno poražen na beogradskim izborima, ukazuje Korać.

Na pitanje kako komentariše nereagovanje vlasti, naš sagovornik odgovara: „Ali Šešelj je manji problem od ponašanja vlasti. Ona se ponaša po principu: ne vidim, ne čujem, ne govorim. Što je skandalozno. Jedno je zabraniti Šešeljev miting, ali treba obezbediti mir građanima Hrtkovaca trajno“.

Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, smatra da je to što je lider radikala kupio kuću u Hrtkovcima „čista provokacija“, a da je nereagovanje države jedna vrsta podilaženja Šešelju. Prema njenim rečima, postalo je normalno da izostane reakcija državnog vrha kada je reč o Šešeljevim ispadima, a jedino reaguje civilno društvo.

– Šešelj je osuđeni ratni zločinac, i to pre svega zbog zločina u Hrtkovcima, a država time što ne reaguje na ovo, u stvari pristaje na negiranje presude u Hagu. A ko god da se suprotstavi ratnim zločincima završi na sudu, poput Inicijative mladih za ljudska prava, ističe Biserko za naš list.

Podsetimo, protiv predstavnika Inicijative mladih podneta je krivična prijava zbog protesta na tribini Srpske napredne stranke u Beški, na kojoj je govorio Veselin Šljivančanin, koji je pred Haškim tribunalom osuđen za ratne zločine. Pre početka govora Šljivančanina predstavnici Inicijative mladih su zviždali pištaljkama i raširili transparent „Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama“, da bi učesnici tribine najpre pocepali transparent a potom ih i napali. Iako su imali vidne povrede, nikad niko nije odgovarao za ovaj napad, već je bio pokrenut postupak protiv aktivista Inicijative mladih.

(Autonomija/Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga