Korać: Rijaliti programi u Srbiji se koriste u političke svrhe i za propagandu

"U Srbiji ne postoje regulatorna tela u oblasti javnih medija koja su od autoriteta"

10. jula 2019

Onoga dana kada su nestali školski i dečji televizijski programi, rođeni su rijaliti programi, izjavio je FoNetu psiholog Žarko Korać i dodao da nema mnogo sreće u zabranama, već je neophodno ponuditi alternativni sadržaj. Rijaliti programi u Srbiji se koriste u političke svrhe i za propagandu, što nije slučaj u drugim zemljama, dodaje.

Korać u serijalu „Bez rukavica“ ističe da bi deca radije gledala emisije poput onih koje su nekada pravili Duško Radović ili Džon Bajford, samo kada bi im bile ponuđene.

Kao poseban problem u odnosu prema rijaliti programima on izdvaja licemerje. „Kada otac tuče majku, on ne razmišlja o posledicama za decu. Roditelji se ne bave decom, ne troše vreme na njih. Deca imitiraju roditelje i gledaju ono što oni gledaju“, poručuje Korać.

On ocenjuje da rijaliti programi jesu iskrivljena slika stvarnosti, ali smatra da je i veliki deo svega drugoga što gledamo na televiziji isto to. „Priča da to treba isterati sa televizije i praviti samo neku moralnu televiziju je izgubljena bitka. Mi nemamo tu vrstu cenzure i ovde praktično može sve da ide u javnost, osim najdrastičnijh zloupotreba“, primećuje Korać, psiholog i nekadašnji profesor Filozofskog fakulteta.

On konstatuje da su rijaliti programi u Srbiji deo šire slike i da se koriste u političke svrhe i za propagandu, što nije slučaj u drugim zemljama koje emituju takav televizijski sadržaj. „Kod nas dve privatne telvizije to zloupotrebljavaju u političkim emisijama. Otpor ljudi prema rijalitima potiče odatle što oni to vide kao jednu celovitu propagandu i napad na objektivne kriterijume ljudskog ponašanja i informisanja“, smatra Korać.

Kao problem izdvaja i to što, kako kaže, u Srbiji ne postoje regulatorna tela u oblasti javnih medija koja su od autoriteta i koja bi trebalo da reaguju, pre sve na pojavu nasilja. „To nismo imali čak ni kada je vladika bio na čelu tog tela. Oni se ne mešaju u svoj posao“, zaključio je Korać.

(FoNet, foto: Medija centar Beograd)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga