Korać: Izborna kampanja zatrovana strahom

"Politički život liči na gladijatorsku arenu iz koje samo jedan izlazi živ"

10. mar 2017

Narodni poslanik i psiholog Žarko Korać izjavio je da u aktuelnoj izbornoj kampanji dominira osećanje straha, koje su kao dominantnu emociju uveli Aleksandar Vučić, Tomislav Nikolić i Srpska napredna stranka (SNS).

„Bilo je upotrebe straha i ranije, ali nikada u ovolikoj meri. Kada su 2012. osvojili vlast, Tomislav Nikolić kao predsednik i Alekandar Vučić kao prvi potpredsednik vlade, a potom i premijer, konstatno su govorili da neko hoće da ih ubije, da ih prisluškuju, da postoje zavere protiv njih, ali uvek su dodavali da se oni ne plaše“, izjavio je Korać za Insajder.net.

On je ocenio da je reč o shvatanju političke utakmice u kojoj nemate protivnike, već neprijatelje koji vam u bukvalnom smislu žele smrt.

„Naš politički život je postao nepodnošljiv. Liči na gladijatorsku arenu iz koje samo jedan izlazi živ. To je negacija demokratskog političkog života i podseća na neke od najgorih tiranija u XX veku. Na žalost, opozicioni kandidati se tome prilagođavaju, delimično i zato što trojica vodećih u opoziciji nemaju nikakvo političko iskustvo“, ocenjuje Korać.

On je ukazao da strah ne motiviše ljude da izađu da glasaju, već da ih uvodi u apstinenciju jer se, „u strahom zatrovanoj atmosferi, građanke i građani boje da donose odluke, a glasanje je odluka“.

„Nisam odlučio, nemoj da me napadaš“, objašnjava Žarko Korać psihološki mehanizam delovanja poruka preplavljenih pretnjama da će se nešto loše dogoditi.

(Autonomija/Insajder)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga