Kopitović: Početak teleradiologije u Srbiji

Istorijski momenat u stručno radiološkom pogledu

17. mar 2016

Digitalizovani mamograf pušten je danas u rad u Domu zdravlja „Milorad Mika Pavlović“ u Inđiji, a aparat će uz pomoć IT tehnologija biti povezan sa Centrom za radiologiju Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu.

Pokrajinska sekretarka za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju Vesna Kopitović izjavila je da je puštanje u rad tog mamografa „početak teleradiologije u Srbiji“.

„Sistem omogućava ranije otkrivanje komplikacija, kvalitetniju obradu pacijenata očitavanjem radioloških nalaza van zdravstvene ustanove i mesta gde su načinjeni, dobijanje drugog specijalističkog mišljenja, superviziju nalaza i obavljanje konsultacija bez slanja pacijenta i ponavljanja skupih pregleda“, kazala je ona.

Ova investicija deo je posebnog Programa za očuvanje i unapređenje zdravstvene zaštite u Vojvodini, koji Klinički centar Vojvodine u Novom Sadu realizuje od 2014, a ukupna finansijska vrednost za ove tri godine iznosila je 45,8 miliona dinara.

„Prisustvujete istorijskom momentu u stručno radiološkom pogledu, jer danas počinje teleradiologija u Srbiji“, rekla je upravnica Centra za radiologiju Kliničkog entra Vojvodine Sanja Stojanović.

Ona je navela da je Inđija prva od devet ustanova zdravstvene zaštite, koliko je predviđeno Posebnim programom.

„Daljim širenjem mreže radiolozi iz cele Vojvodine će moći da komuniciraju sa Centrom za radiologiju Kliničkog centra Vojvodine i da razmenjuju iskustva“, rekla je Stojanović.

Stopa karcinoma koji se mogu otkriti mamografom, prema podacima Nacionalnog registra za rak u Vojvodini je u 2013. godini bila 57,6 na 100.000 stanovnika.

Ukupan broj novoobolelih u 2013. godini je bio veći od 1.000, a u istoj godini od karcinoma je umrlo 490 osoba.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga