Konvoj solidarnosti otputovao po izbjeglice

Građani Austrije u privatnim automobilima putuju do Budimpešte odakle dovoze izbjeglice

07. sep 2015

Na inicijativu aktivista za zaštitu prava izbjeglica u Austriji iz Beča u Budimpeštu danas je krenulo 140 vozila u sastavu „Konvoja izbjeglica“ kako bi iz Mađarske dovezli izbjeglice.

Aktivisti su se jutros okupili u jednom bečkom parku, gdje su ih organizatori informisali o detaljima puta, a potom su vozila u koloni krenula ka Mađarskoj.

Posmatrači su uzvikivali: „Kažimo to jasno i glasno, izbeglice su ovde dobrodošle“, dok je konvoj, organizovan putem društvene mreže Facebook i pun hrane, vode, higijenskih proizvoda, tople odjeće i plišanih životinja, kretao ispred stadiona u Beču.

Al Jazeera saznaje da je mađarska policija zaustavila jedan austrijski automobil čiji je vozač želio prevesti izbjeglice preko granice u mjestu Nickelsdorf.

Policija je odvela izbjeglice u tranzitnu zonu na granici i nepoznato je šta se dalje desilo.

Neki aktivisti su na društvenim mrežama objavili fotografije sa izbjeglicama u Beču, što znači da su uspjeli preći granicu.

Reporterka Al Jazeere Jelena Glušac javlja da je došlo i do verbalnih okršaja aktivista i krijumčara ljudima jer sada aktivisti besplatno prevoze izbjeglice, na čemu su krijumčari ranije zarađivali.

U protekla tri dana, 14.000 ljudi je prešlo mađarsko-austrijsku granicu.

Ne boje se hapšenja

Predstavnica organizatora Arszebeth Szabo ranije je kazala da u konvoju učestvuje 350 osoba sa 140 vozila i da će prva pauza biti na graničnom prelazu u Nickelsdorfu.

Ona je kazala da će vozači trubiti vozilima u znak protesta protiv zatvaranja granica za izbjeglice i da će potom nastavit put ka Budimpešti.

Organizator ove kampanje Kurto Vent je izjavio da se ne boji da će biti uhapšen u Mađarskoj.

„Bio bi lud svako ko bi hapsio ljude koji podržavaju ono što je odlučeno na političkom nivou. Rizici koje preduzimamo mi su tako mali u odnosu na one koje su preduzele izbjeglice“, istakao je Vent.

Austrijska vlada je jučer saopštila da će biti kažnjeni svi u konvoju koji pokušaju dovesti izbjeglice iz Mađarske, a učesnici koji su krenuli ka Budimpešti tvrde da se ne boje kazni i poručuju da je nemoguće spriječiti ljudsku solidarnost.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga