- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Konuzin šokirao Beograd

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Konuzin napustio je danas Beogradski bezbednosni forum, pošto je intervenisao iz publike zbog pominjanja njegove zemlje tokom panela o globalnim bezbednosnim izazovima.
Posle govora jednog od učesnika foruma o tome kako Rusija štiti Srbiju samo zbog svojih interesa, ruski ambasador je ustao iz publike, uzeo mikrofon, stao na sred sale i iznerviran počeo neprimereno da viče.
Način obraćanja Konuzina bio je uvredljiviji nego same reči koje je izgovarao.
On je optužio prisutne da se na forumu govori o nebitnim stvarima, a ne o pravim temama kao što je Kosovo.
– Zašto niko ne postavlja pitanje o pripremama KFOR i Euleksa da na administrativne prelaze dovedu kosovsku policiju i carinike. Mi imamo iste interese i branićemo vašu zemlju, uprkos interesima nekih Srba da se vaša zemlje stavi pod stranu kontrolu – poručio je Konuzin.
On je još rekao da u Srbiji postoje ljudi koji su spremni da prodaju privredna postrojenja bilo kome, a ne Rusima, iako su svesni da će tako postrojenja propasti.
Ruski ambasador je na kraju uzviknuo: ” Ima li ovde Srba”, a zatim je posle intervencije moderatora Ivana Vejvode da je govorio duže od ostalih učesnika, demonstrativno napustio forum.
Atmosfera prilikom vike i optuživanja Konuzina bila je neprijatna, a svi učesnici su bili šokirani. Sonja Stojanović iz Beogradskog centra za bezbednost izjavila je za „Blic“ da je Konuzinov gest „skandal i uvreda“.
– Rusija ovim hoće da poruči da Srbija treba samo da sluša poruke koje dolaze iz Moskve – navodi ona.
Filip Ejdus sa Fakulteta političkih nauka kaže za „Blic“ da je Konuzin izabrao posebno osetljiv politički trenutak da bi polarizovao srpsku političku scenu na patriote i izdajnike.
– On nas je uvredio. Pitanja podele su stara i ona su iza nas – smatra on.

(Blic)

Podelite ovu stranicu!