Konuzin nije dobro informisan

Ambasador "nije čuo" za predlog da bude proteran iz Srbije

02. nov 2011

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin izjavio je danas na predavanju u Novom Sadu da “nije čuo” za predloge pojedinih zvaničnika da bude proglašen nepoželjnom osobom u Srbiji.

“Nisam čuo za predloge da me proglase personom non grata u Srbiji”, bio je kratak odgovor Konuzin na pitanje jednog posetioca da prokomentariše pozive da se zbog javnih istupa proglasi nepoželjnom osobom u Srbiji.

Ruski ambasador održao je u prepunoj pozorišnoj sali Naftne industrije Srbije predavanje “Mesto Rusije u savremenom svetu”.

Novinarima je pred početak skupa rečeno da ambasador neće davati izjave za medije, kao i da je zabranjeno bilo kakvo snimanje ili prisustvo kamera u Sali.

Posetioci su sa oduševljenjem pratili Konuzinov nastup i glasno negodovali na nezgodno pitanje jednog posetioca.

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak zatražio je pre nekoliko dana da srpske vlasti Konuzina “proteraju” iz Srbije.

Čanak je ocenio da je Konuzin svojim nastupom na skupu Srpske napredne stranke (SNS) pokazao da se Rusija meša u unutrašnje stvari Srbije “u nepodnošljivoj meri”.

Konuzinov nastup kritikovali su i potredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić i predsednik Srbije Boris Tadić, a bivši ambašador Srbije u Austriji Mihajlo Kovač ocenio je da Konuzina istup protivreči Bečkoj konvenciji koja reguliše poziciju, ponašanje i aktivnosti ambasadora.

Kovač smatra da su srpske vlasti nakon ovog istupa trebale da pozovu Konuzina “na jedan prijateljski razgovor” u Ministarstvo inostranih poslova i da mu objasne da nije celishodno posećivati političke skupove, jer to lako može biti protumačeno kao podrška određenoj stranci pred izbore.

Aleksandar Konuzin rekao je na skupu SNS-a u Nišu da smatra da je ta stranka postala jedan od glavnih pokazatelja raspoloženja građana Srbije.

Konuzin the ocenio da je SNS time stekla mogućnost da pravi planove opštenacionalnog karaktera, ali istovremeno i odgovornost zbog poverenja i nade koje ljudi polažu u tu političku partiju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga