Konstituisana Radna grupa za izradu Statuta Vojvodine

Predsedavajući iz DSS-a, zamenik iz DS-a, opozicija ima većinu u Radnoj grupi

22. jan 2014

Radna grupa za izradu radnog teksta Statuta Vojvodine konstituisana je danas u Skupštini Vojvodine, sa zadatkom da Statut uskladi sa Ustavom Srbije.

Ustavni sud Srbije je krajem prošle godine osporio dve trećine odredaba pokrajinskog statuta i dao rok od šest meseci da se taj akt uskladi sa ustavom.

Pastor je Radnu grupu imenovao na osnovu predloga poslaničkih grupa u pokrajinskom parlamentu.

Demokratska stranka je u radnu grupu predložila bivšeg predsednika Ustavnog suda Svetozara Čiplića, Srpska napredna stranka advokata Vladimira Galića. a Savez vojvođanskih Mađara profesora prava Tamaša Korheca.

Poslanička grupa SPS-PUPS-JS-SDPS predložila je pravnog eksperta Vladana Kutlešića, Liga socijaldemokrata Vojvodine advokaticu Mirjanu Tomić-Jovanović, Srpska radikalna stranka profesora prava Miroslava Milosavljevića, a Demokratska stranka Srbije profesora prava Slobodana Orlovića.

Za predsedavajućeg Radne grupe imenovan je Slobodan Orlović, a za njegovog zamenika Svetozar Čiplić.

Mirjana Tomić-Jovanović je kritikovala predlog da Orlović bude predsedavajući i podsetila da je upravo D S S, koji ga je predložio u radnu grupu, podneo inicijativu za ocenu ustavnosti Statuta.

Član Radne grupe Vladimir Galić rekao je da Orlović nije član nijedne stranke, već priznati stručnjak koga podržava i SNS, i dodao da prigovor Mirjane Tomić-Jovanović ne stoji.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor rekao je da u fokus pažnje treba staviti posvećenost radu na izmenama Statuta a ne personalna rešenja.

Kao pridruženi članovi Radne grupe, zaduženi za stručno-tehničku pomoć, imenovani su pokrajinski sekretar za upravu i propise Andor Deli, sekretar Skupštine Vojvodine Milorad Gašić, njegova zamenica Mila Radisavljević, Gašićeva pomoćnica Gordana Radić-Popović i savetnica predsednika Skupštine Vojvodine Marija Žekić

Prema proceduri, Statut Vojvodine usvaja Skupština Vojvodine, a da bi stupio na snagu treba da ga potvrdi i Skupština Srbije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kuda?
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga