Konstituisan Nacionalni savet Rusina

Za predsednika opet izabran Slavko Rac

19. nov 2014

Konstituisan je četvrti saziv Nacionalnog saveta Rusina koji čini 19 članova koji su izabrani na sedam lista na izborima, a za predsednika je ponovo izabran Slavko Rac, koji je tu funkciju obavljao i u prethodnom sazivu.

Rac je sinoć najavio i novu sednicu Nacionalnog saveta za 6. decembar, na kojoj će se uskladiti Statut sa novim Zakonom o nacionalnim savetima manjina.

Pojedini članovi nacionalnog saveta bili su protiv da se predsednik odmah izabere, uz argument da sednica nije u skladu sa Zakonom o nacionalnim savetima, ali je većina bila za izbor.

Izbori za nacionalne savete održani su 26. oktobra, a za novi saziv Nacionalnog saveta Rusina glasalo je nešto više od 40 odsto upisanih birača, odnosno 3.281.

Pet mandata dobila je lista “Zajedno za Rusine”, čiji je nosilac bio Slavko Rac, zatim “Rusinska liga”, čiji je nosilac bila Olena Papuga sa četiri mandata, a po tri su osvojili “Za Ruski Krstur – Željko Kovač” i lista “Ja Rusin”.

Dva mandata osvojila je lista Rusinska inicijativa čiji je nosilac bio Nikola Šanta, a po jedan mandat osvojile su liste “Rusinska omladina” i “Mladi za budućnost”.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga