Konstituisan Mađarski nacionalni savet

Želimo da povećamo nivo obrazovanja i prosvećenosti Mađara u Vojvodini, da naše institucije ojačaju i da naša zajednica bude što ravnopravnija u Srbiji

31. maja 2010

Mađarski nacionalni savet konstituisan je danas verifikacijom 33 od 35 mantata, a za predsednika je izabran Tamaš Korhec. Za Korheca je glasao 31 član saveta. Novoizabranom predsedniku je simboličnim uručivanjem ključeva prostorija Saveta, dužnost predao dosadašnji predsednik Laslo Joža.
Tamaš Korhec je do nedavno bio pokrajinski ministar za upravu, propise i prava manjina, a na izboru i podršci se zahvalio svim glasačima mađarske manjinske zajednice.
„Poverenje koje mi je ukazano doživljavam kao obavezu. Mi imamo veoma ambiciozan program i nameravam da ga sprovodim. Želim da se Mađarski nacionalni savet prepoznaje kao institucija koja radi transparentno, koja je otvorena, kao institucija koja ima efikasne članove“, kazao je on.
Korhec je za subotu najavio formiranje novih tela Saveta, usvajanje novog Statuta i Poslovnika.
Sprovođenje kulturne autonomije je prema njegovim rečima velika šansa i veliki posao, a Mađarski nacionalni savet će učiniti sve da zakonske mogućnosti koje su mu pružene ispuni sadržajima.
„Želimo da povećamo nivo obrazovanja i prosvećenosti Mađara u Vojvodini, da naše institucije ojačaju i da naša zajednica bude što ravnopravnija u Srbiji“, rekao je Korhec.
Na sednici Mađarskog nacionalnog saveta koja je najavljena za subotu biće izabrani potpredsednici, izvršni odbor i druga radna tela saveta.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga