Konjsko meso u goveđim i svinjskim proizvodima u Sarajevu

Ispitivanjem prerađevina od mesa iz prometa utvrđeno je prisustvo konjskog mesa u proizvodima deklarisanim kao goveđe ili svinjsko meso

17. maj 2013

Ispitivanjem prerađevina od mesa iz prometa (tržni centri i veliki dobavljači) krajem februara i početkom marta na području Kantona Sarajevo, na osnovu uzoraka dostavljenih od Kantonalne veterinarske inspekcije Sarajevo, utvrđeno je prisustvo konjskog mesa u proizvodima deklarisanim kao goveđe ili svinjsko meso.

Dva mjeseca nakon što je Mikrobiološko-hemijski laboratorij za pregled i ispitivanje namirnica Veterinarske stanice Sarajevo službeno obavijestio Kantonalnu veterinarsku inspekciju Sarajevo, javnost i potrošači o cijelom slučaju ne znaju ništa.

Ovaj šokantni podatak navodi se u „Informaciji o stanju u Mikrobiološko-kemijskom laboratoriju za pregled i ispitivanje namirnica Veterinarska stanica Sarajevo“ nakon razrješenja direktora preduzeća.

Informaciju je premijeru Vlade Kantona Sarajevo Suadu Zeljkoviću i predsjedavajućoj Skupštine KS Mirjani Malić uputio sad već bivši direktor te stanice Nedim Brdarić zajedno sa koleginicom Lejlom Zahirović.

Informacija je upućena i ministru privrede Kantona Sarajevo Eminu Hrenovici, Veterinarskoj komori Federacije BiH, Uredu za veterinarstvo BiH, Agenciji za hranu BiH, Kantonalnoj veterinarskoj inspekciji, te Ambasadi Republike Slovenije i evropskom ekspertu za rezidue dr. Vesni Cerkvenik Flajs iz Slovenije uz čiju stručnu pomoć je, između ostalog, Laboratorij implementirao metodu detekcije hloranfenikola u tkivima.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga