Konjović u Zbirci Beljanski

Retrospektiva slika Milana Konjovića “Povratak u Pariz”, nakon gostovanja u francuskoj prestonici, biće otvorena 8. avgusta u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu

31. jula 2012

Retrospektiva slika Milana Konjovića “Povratak u Pariz”, nakon gostovanja u francuskoj prestonici, biće otvorena 8. avgusta u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu.

Izložba obuhvata izabrane radove iz Galerije “Milan Konjović” u Somboru, koji su predstavljeni tokom juna ove godine i u Kulturnom centru Srbije u Parizu, čime je započeto obeležavanje stogodišnjice stvaralaštva Konjovića (1898-1993).

Na radove iz somborske galerije nadovezaće se i Konjovićeva dela koja se čuvaju u stalnoj postavci Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, a nastala su od 1926. do 1956. godine.

Slikar karakterističnog ekspresionističkog izraza, Konjović je ostvario bogat opus od oko 6.000 dela u raznim disciplinama (radio je i scenografiju, pozorišni kostim, vitraže, mozaike…).

Učestvovao je na više od 300 samostalnih i oko 700 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a krunu je činila retrospektivna u Gran paleu (Grand Palais) u Parizu 1985. godine, koju je priredila Katarina Ambrozić, kao i izložba u Moskvi 1987.

Konjović je od ranih godina bio vezan za Pariz.

Bio je član umetničkih grupa Oblik i Dvanaestorica, kao i učesnik u osnivanju i radu više umetničkih kolonija (Senta, Bačka Topola, Bečej, Ečka) u Srbiji.

Takođe, bio je direktor Gradskog muzeja u Somboru, a zahvaljujući delima koje je zaveštao tom gradu u Vojvodini, 1966. godine otvoren je legat – Galerija “Milan Konjović”.

U okviru pratećeg programa izložbe “Povratak u Pariz” u Spomen-zbirci Beljanskog, biće organizovano tematsko vođenje o dve slike iz fonda Spomen-zbirke Beljanskog nastale tokom Konjovićeve “plave”, pariske faze – “Moj atelje” i “Moj atelje II” (obe iz 1930. godine).

Publika će moći da pogleda i dokumentarni TV film “Jubileji. 100 godina rođenja Milana Konjovića” (1998), u produkciji RTV Vojvodine.

Stvaralaštvo Konjovića od 1913. godine do kraja života predstavljeno je 2011. godine na retrospektivi u Galeriji SANU u Beogradu, koja je obuhvatila 85 radova iz zbirke somborske galerije koja čuva više od hiljadu dela iz njegovog obimnog opusa.

Retrospektivna “Milan Konjović – Stvaralaštvo jednog veka” obuhvatila je slike iz svih sedam faza umetnikovog stvaralaštva (rana faza, plava, crvena, siva, koloristička, asocijativna i vizantijska), uglavnom ulja na platnu, uz manji broj odabranih pastela.

Konjović je bio član SANU od 1991. godine, a bio je i član Hrvatske (HAZU) i Vojvođanske akademije nauka i umetnosti (VANU).

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga