Konjović: Dekan FTN-a da podnese ostavku zbog ucena i pretnji (AUDIO, VIDEO)

Profesorica novinarima podelila i audio i video snimke o manipulacijama Doroslovačkog

03. okt 2015

Profesorica Fakulteta tehničkih nauka (FTN) u Novom Sadu Zora Konjović zatražila je danas da dekan tog fakulteta Rade Doroslovački podnese ostavku na tu funkciju ili da bude smenjen, zbog ucena i pretnji koje joj je uputio.

Zora Konjović je na konferenciji za novinare u Medija centru u Beogradu pustila i video i audio zapise, kao dokaze za pretnje i ucene od strane Doroslovačkog.

Zahtevam da dekan Doroslovački podnese ostavku ili da, ako ne oseća moralnu i krivičnu odgovornost, bude smenjen, kao i da se preispita da li osoba ovakvog karaktera može biti predavač”, kazala je Zora Konjović.

Ona je zatražila i da Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj, Ministarstvo prosvete, nadležni odbor Skupštine Srbije i ostale nadležne institucije preduzmu sve korake da se ispita ceo slučaj i da učine sve kako bi se kaznili prekršioci, a postupanje i funkcionisanje na FTN-u primerilo akademskoj zajednici

Podsetila je da je peticiju za njen ostanak na fakultetu potpisalo više od 1.000 ljudi, među kojima su i svi članovi katedre i navela da se u toj peticiji traži da se jasno i nedvosmisleno spere ljaga sa njenoga imena i njenih naučnih rezultata, kao i da joj se produži radni odnos i time obezbedi nesmetan rad jedne od najuspešnijih katedri za IT u regionu.

Ona je podsetila da su stručna tela FTN-a proletos dala saglasnost za produženje njenog radnog odnosa, ali je dekan odbio da potpiše produženje ugovora i ujedno je tessko optužio da pre 12 godina nije imala uslov za izbor u zvanje redovnog profesora.

“Na razgovoru na koji me je pozvao 1. septembra ponudio mi je da sama podnesem zahtev za penziju, kako bi on zataškao navodne dokaze. Isti stav je ponovio na sastanku Katedre za informatiku preteći pritom članovima da ne obaveštavaju medije”, kazala je Zora Konjović.

Zora Konjovic2Ona je Doroslovačkog optužila da je iznudio potpis od penzionisanog profesora Obradovića, koji je teško bolestan, kao i da je ucenjivao članove katedre i da im je pretio da će ih sve zameniti, ukoliko nastave da štite nju.

“Moje uklanjanje sa najprestižnijeg smera koji školuje IT kadar znači i uništavanje katedre što jedino može ići u korist privatnim, a ne javnim interesima”, kazala je Zora Konjović.

Podsetila je da ju je podržao i Matični odbor Ministarstva prosvete, kao i da ju je rektor Univerziteta u Novom Sadu Dušan Nikolić podržao i pozvao dekana na moralnu odgovornost

Na konferenciji za novinare govorili su i profesori emeritusi sa FTN-a Dušan Petrovački i Dušan Surla, koji su takođe podržali zahteve Zore Konjović i katedre.

Profesor Dušan Petrovački, član komisije koja je pre 12 odlučila da joj da zvanje redovnog profesora, kazao je da je ona imala ispunjena tri uslova potrebna da postane redovan profesor iako je bio dovoljan i samo jedan od njih.

Prema njegovim rečima, ona je imala jedan elektronski udžbenik i nekoliko monografija, što je sasvim dovoljno.

On je rekao da dekan nikako ne može da osporava njeno zvanje i da se služi prevarama, kako bi Konjović samovoljno na kraju napustila fakultete.

„Očigledno je da dekan, iz samo njemu poznatih razloga, odlučio da otera Zoru Konjović sa fakulteta i da koristi dozvoljene i nedozvoljene mere da bi u tome uspeo, čime je naneta velika šteta ne samo profesorki, već i fakultetu“, istakao je profesor emeritus Dušan Surla.

Profesorka Konjović predaje na Katedri za informatiku Departmana za računarstvo i automatiku. Njoj su podršku pružili brojni profesori i studenti.

Apel i peticiju protiv njenog penzionisanja potpisalo je više od 1.000 akademskih građana, profesora, asistenata, studenata i uglednih IT stručnjaka iz Srbije i inostranstva.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga